IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Горчев: Плевен е един от трите европейски центъра по миниинвазивна хирургия

Въвеждаме роботизирана хирургия и телемедицина, посочи ръководителят на Центъра по миниинвазивна хирургия към Медицинския университет-Плевен

22:19 | 11.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Медицинският университет – Плевен се откроява като пионер във въвеждането и развитието на роботизираната хирургия и телемедицината. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“ проф. Григор Горчев, ръководител на Център по миниинвазивна хирургия към МУ-Плевен.

В момента подобните центрове в Европа са само три – в Милано, в Швеция и в Плевен.

„Ние стартирахме робот-асистираната хирургия преди около 13 години, когато проведохме първата операция в Плевен. До онзи момент нито в Гърция, нито в Турция, нито в Източна Европа бяха чували за тази система“, посочи проф. Горчев.

Според него през последните няколко години и в други части на България ситуацията се промени към по-добро с покупката на нови системи, а робот-асистираната хирургия навлезе в гръдната и коремната хирургия, урологията и гинекологията.

Проф. Горчев разказа за постижението на иновативната хирургия преди година и половина, когато в София се проведе Световен конгрес по роботизирана хирургия.

„Тогава направихме 3D хирургия за първи път. Моят екип оперираше в Плевен и успяхме с помощта на специални очила за виртуална реалност да прехвърлим процеса в Софийския университет, така че колегите в залата да гледат в реално време операцията. Това не бе правено до онзи момент“, спомня си той.

Екипът на проф. Горчев използва роботизираната система „Да Винчи“. Тя помага на хирурзите да се обучават, като отчита индивидуалните им способности.

„Преди години бяхме ограничени от Здравната каса и се извършваха около сто такива операции, предимно на онкоболни пациенти. Но последните години падна лимитът и при нас сега се правят вече по около 35 операции в рамките само на месец“, обясни ръководителят на Центъра по миниинвазивна хирургия към МУ-Плевен.

За 10-годишен период екипът на проф. Горчев извършва общо 1200 робот-асистирани операции.

Ръководителят на Центъра по миниинвазивна хирургия към МУ-Плевен се надява да се развива интелектуалният потенциал на младите хора в унисон с технологичния напредък. 

Как се създава школа в хирургията? По какъв начин изкуственият интелект помага на хирурга да  извършва различни по обем интервенции? Защо проф. Горчев смята, че медицината се развива, но има изоставане при човешкия прогрес за сметка на техническия?   

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още