IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на iPhone изстреляха печалбата на Apple със 70% до нов рекорд

Акциите на компанията обаче поевтиняха заради по-големите очаквания на пазара

10:15 | 19.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на iPhone изстреляха печалбата на Apple със 70% до нов рекорд

Очакванията на Wall Street по отношение на представянето на Apple са толкова високи, че дори по-големите от прогнозираното продажби на iPhone през изминалото тримесечие не се оказаха достатъчни, за да впечатлят инвеститорите.

Акциите на технологичната компания поевтиняха с 6% след излизането на финансовите отчети за четвъртото й фискално тримесечие, въпреки че Apple отчете рекордна печалба и приходи заради силните продажбите на iPhone, които се удвояват в сравнение с миналата година, пише AP.

Apple обяви, че e продала 4,2 млн. таблетни компютъра iPad за трите месеца до края на септември и 3,9 млн. компютри Macintosh, което се оказа под средната оценка на анализатори.

Освен това са отчетени продажби на 14,1 млн. iPhone-а през същото тримесечие при очаквания от пазара за 12 млн.

„Когато създаваш най-добрите продукти, това са резултатите, които човек очаква да види“, каза главният финансов директор на Apple Питър Опенхаймер в интервю след публикуването на отчетите. По думите му ако компанията е била в състояние да произведе повече смартфони, продажбите й са щели да бъдат още по-големи.

Въпреки че брутният марж на печалбата на Apple се оказа по-добър от собствените й прогнози, това не успя да впечатли Wall Street.

Нетната печалба на Apple се увеличава със 70% до 4,3 млрд. долара, или 4,64 долара на акция, за трите месеца от юли до септември. Преди година тя е била в размер на 2,5 млрд. долара, или 2,77 долара на акция.

Приходите скачат с 67% до 20,3 млрд. долара в сравнение с 12,2 млрд. долара година по-рано. И двата показателя – нетна печалба и продажби, са рекордни в историята на компанията.

Те се оказаха и по-добри от средните прогнози на анализатори, анкетирани от Thomson Reuters, които очакваха Apple да спечели 4,08 на акция при 18,9 млрд. долара приходи.

Главният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс участва в конферентен разговор с анализатори на Wall Street вчера, в който отбеляза, че Apple е надминала Research In Motion по продажби на смартфони. През третото календарно тримесечие са продадени 12,1 млн. BlackBerry в сравнение с 14,1 млм. iPhone-а.

„Не виждам как ще могат да ни настигнат в обозримото бъдеще“, коментира Джобс.

Apple освен това е продала 9,1 млн. iPod-а за изминалото тримесечие и 250 хил. от устройствата Apple TV, които излязоха на пазара през миналия месец.

Apple, която е със седалище в Купертино, Калифорния, очаква нетна печалба на акция от 4,8 долара и 23 млрд. долара приходи за последното тримесечие на годината, когато продажбите традиционно са по-големи заради празниците.

Ръководството на Apple е известно с това, че дава занижени прогнозни резултати, като очакванията му за продажбите през четвъртото тримесечие бяха изненадващо силни. Анализаторите очакват 5,06 долара на акция нетна печалба и приходи от 22,3 млрд. долара за последното тримесечие.

За цялата финансова година нетната печалба на Apple е скочила със 70% до 14 млрд. долара, или 15,15 долара на акция, от 8,2 млрд. долара, или 9,08 долара на акция, за предходната година. Приходите й се повишават с 52% до 65,2 млрд. долара.

Акциите на Apple поевтиняват с 19,5 долара, или 6,1%, до 298,50 долара в електронната търговия, след обявяване на резултатите. В редовната сесия на Nasdaq вчера цената им стигна рекордните 318 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още