IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Huawei в САЩ не повлияха на резултатите ѝ за полугодието

Приходите на фирмата за първите шест месеца на 2019 г. са нараснали с 23% на годишна база

14:15 | 30.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската компания Huawei Technologies обяви, че приходите ѝ за първата половина на тази година са нараснали с 23,2% - по-бързо от година по-рано, въпреки силната кампания на САЩ срещу дружеството и забраната да прави бизнес с американски организации от средата на май, предава Ройтерс.

Частната Huawei, която от тази година започна да разкрива тримесечните си резултати, коментира, че приходите ѝ за първото полугодие са се увеличили до 401,3 млрд. юана (58,28 млрд. долара) от 325,7 млрд. юана година по-рано. Продажбите на смартфони са достигнали 118 млн. бройки, или с 24% повече.

Веригата за доставки на Huawei беше сериозно засегната, когато компанията беше поставена в черния търговски списък на Вашингтон в средата на май. Американското правителство обвинява фирмата, че носи риск за националната сигурност, тъй като оборудването на Huawei може да бъде използвано от Пекин за шпионаж, което компанията продължава да отрича.

След това китайският гигант получи тримесечна отсрочка до 19 август, а американският държавен глава Доналд Тръмп сигнализира, че Вашингтон ще отслаби санкциите към компанията, макар че повече подробности по въпроса все още не са обявени.

23-процентният ръст на приходите на Huawei за първата половина на годината идва спрямо 15% растеж за същия период от миналата година.

"Приходите са нараснали достатъчно бързо до май“, коментира председателят на Huawei Лян Хуа пред репортери. "Като се има предвид основата, на която стъпихме през първата половина на годината, продължаваме да генерираме растеж, дори и след като бяхме добавени в черния списък. Не казвам, че няма да имаме трудности занапред. Имаме и те могат да засегнат темпа ни на растеж в краткосрочен план“.

Основателят и главен изпълнителен директор на Huawei Рън Джънфей заяви миналия месец, че влиянието на случващото се в САЩ е било по-лошо от очакваното. То може да струва на компанията 30 млрд. долара от приходите ѝ, а приходите за тази и следващата година могат да са същите като през 2018 г., или около 100 млрд. долара, допълни той.

Анализатори твърдят, че силните продажби на смартфони на вътрешния пазар и новите 5G договори са помогнали за компенсиране на въздействието на проблемите в Съединените щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още