IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Activision могат да я тласнат към продажба

Инвеститорите активисти могат да поискат компанията да бъде погълната

16:21 | 31.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Бордът на Activision Blizzard е изправен пред важно решение. Цената на акциите на гейминг компанията за 50 млрд. долара загуби близо една десета от стойността си, откакто Wall Street Journal написа, че главният изпълнителен директор Боби Котик е знаел за обвиненията в сексуален тормоз и дори изнасилване по-рано, преди новината да стане публична. Колкото повече поевтиняват акциите, толкова по-голям е шансът някой от инвеститорите активисти да започне да призовава за продажба на компанията, пишат Лорън Силва Лафлин и Дженифър Саба в коментар за Ройтерс.

Скорошните разкрития, които накараха някои служители да излязат на протест, не е единственият скандал, с който компанията се бори. През юли регулаторите в Калифорния заведоха дело срещу Activision заради полови пристрастия и позволяване на недобри практики да се развиват вътре в компанията. А Комисията по ценните книжа и фондовите борси в Съединените щати разследва практиките на фирмата на работното място, обяви Activision през септември.

Цената на акциите на компанията спадна с около 30% през последните шест месеца. Директорите ѝ, които във вторник подкрепиха Котик, могат да се изправят пред трудни въпроси, включително от активисти, които искат да заменят лидера.

Възможно е и някой от активистите да призове за поглъщане. Със сигурност регуларната среда ще затрудни даването на зелена светлина за сделка с друга гейминг компания като Electronic Arts или Take-Two Interactive Software. Но има гиганти в развлекателната индустрия, които вероятно няма да имат подобен проблем.

Netflix, която има пазарна капитализация от над 300 млрд. долара, навлиза в гейминга. През ноември тя пусна серия от мобилни игри, включително една, базирана на популярния сериал “Stranger Things”. Подобна сделка би била сравнително евтина за съизпълнителните директори Рийд Хейстингс и Тед Сарандос. Корпоративната стойност на Netflix е 46 пъти по-голяма от тазгодишната прогнозирана EBITDA, което е с около четири пъти тази на Activision.

Потенциалните купувачи може да не са толкова склонни да придобият компания, която има неуредени съдебни дела. Но при правилнатата цена една стрийминг компания може да е готова да действа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още