IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Oracle надминаха прогнозите на Wall Street

Новите предложения на компанията се приемат добре от клиентите

16:18 | 20.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания Oracle отчете по-високи от очакваното приходи от продажби и надмина целите си за печалбата за последното тримесечие, след като бързо развиващите ѝ се нови бизнес начинания успяха да компенсират спада, пише Wall Street Journal.

Oracle - над 40-годишен пионер в бизнеса с управление на бази данни, се бори да остане конкурентоспособен, докато клиентите поставят все по-голяма част от данните си онлайн и правят голяма част от бизнеса си, използвайки облачни услуги, вместо собствени сървъри.

Microsoft, Amazon и Salesfroce.com се радват на бърз растеж на продажбите на облачните си услуги и софтуера.

По-рано този месец Salesforce заяви, че приходите ѝ са скочили с 24% през последното тримесечие.

Oracle твърди, че през четвъртото ѝ фискално тримесечие приходите ѝ са се увеличили с 1% спрямо година по-рано до 11,14 млрд. долара, надминавайки консенсусната прогноза на анализаторите, анкетирани от FactSet, за 10,93 млрд. долара.

Растежът, който следва две поредни тримесечия на спад, е благодарение на нови предложения, коментира единият главен изпълнителен директор на компанията Сафра Катз. „Нашата обща потребителска база расте и този растеж започва да се ускорява“.

През тримесечието бизнесът на Oracle с лицензиран софтуер е записал 12% скок на годишна база до 2,52 млрд. долара. Облачните услуги и лицензната поддръжка - най-голямото звено на компанията, се радват на 0,5% ръст на приходите до 6,79 млрд. долара. Приходите от хардуер са се свили с 11 на сто до 1,12 млрд. долара.

По думите на Катз компанията очаква приходите за текущото тримесечие да са без промяна или да нараснат с до 2%. За фискалната година, която започна този месец, прогнозата е, че ръстът на приходите ще надмине 3-те процента за предходната година.

Коригираният марж на печалбата е 47% през тримесечието, завършило на 31 май. Това е най-високото му ниво от пет години, посочва Катз.

Печалбата е нараснала до 3,74 млрд. долара, или 1,07 цента на акция, от 3,28 млрд. долара, или 79 цента на акция, година по-рано. След корекциите, печалбата е 1,16 долара на акция, или с 9 цента повече от очакваното от Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още