IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Toshiba не иска да пусне властта

Инвеститорите обаче настояват за оставката му след последните разкрития за компанията

14:09 | 14.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Председателят на борда на директорите на Toshiba се противопостави на призивите на инвеститорите да се оттегли от поста си, като обвини бившия главен изпълнителен директор за конфронтацията с акционерите, която помогна за това японската компания да изпадне в криза, предава Ройтерс.

Toshiba се оказа в деликатна позиция, след като миналата седмица независимо разследване разкри, че ръководството ѝ е имало договорка с японското правителство за оказване на натиск върху чуждестранните инвеститори в рамките на това, което един от акционерите определи като най-лошия корпоративен скандал в света от десетилетие.

В понеделник Осаму Нагаяма се извини по време на пресконференция, излъчена онлайн, и заяви, че има пропуски в управлението, но допълни, че иска да остане и да помогне за възстановяване на управлението на конгломерата.

Той подчерта онова, което според него са пропуски, направени от бившия главен изпълнителен директор Нобуаки Куруматани.

„Имаше донякъде конфронтационна позиция по отношение на акционерите, пораждаща се от известно време“, коментира Нагаяма на въпрос за отговорността на бившия главен изпълнителен директор.

„В известен смисъл това е основната причина за настоящото състояние на нещата“, посочва още той.

Нагаяма, който твърди, че Toshiba ще проведе извънредно общо събрание, за да назначи нови членове на борда на директорите, иска да включи двама свои чуждестранни директори в планираната четири- или петчленна комисия, която ще проведе стратегическия преглед на организацията.

Кризата в Toshiba поднови притесненията за корпоративното управление в третата по големина икономика в света и това доколко тя е отворена за чуждестранните инвеститори.

3D Investment Partners, вторият по големина акционер в Toshiba, в неделя призова Нагаяма и трима други директори да се оттеглят след разкритията от скорошното разследване. То бележи значителен обрат в битката между мениджмънта на компанията и чуждестранните акционери. В него се посочват подробности как управлението на компанията се е свързало с влиятелното министерство на търговията и е поискало помощ срещу акционери, включително фонда на Харвардския университет, така че той да не повлияе на плана на мениджмънта.

По-късно Toshiba заяви, че ще промени номинациите си за борда на директорите за предстоящата среща на акционерите, след като двама се оттеглят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още