IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Samsung е хоспитализиран след инфаркт

Предвид отсъствието му изпитваме по-голяма загриженост за бъдещето на Samsung и съдбата ѝ, заяви анализатор

11:25 | 12.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Samsung Electronics Co. Лий Кън-хи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Samsung Electronics Co. Лий Кън-хи. Снимка: Ройтерс

Председателят на Samsung Electronics Co. Лий Кън-хи, който помогна на компанията да генерира почти една четвърт от БВП на Южна Корея и я превърна в най-голямата технологична компания в Азия, е в стабилно състояние след операция след сърдечен удар, предава Bloomberg.

72-годишният Лий е е бил опериран в неделя в Samsung Medical Center, след като предишната вечер е реанимиран в болницата Soonchunhyang University след остър инфаркт на миокарда, заяви Ри Така Ей, говорител на Samsung Group, в изявление на компанията. Лий Кън-хи, който бе лекуван и от рак на белите дробове през 2000 г., е бил подложен на процедура, която да му помогне да получава повече кислород, след като е изпитал затруднения при дишането през нощта на 10 май. През август 2013 г. той бе приет в болница със симптоми на лека пневмония. 

След като поема контрола над базирания в Суон, Южна Корея, концерн през 1987 г., Лий го превърна в най-големия производител на смартфони, телевизори и чипове за памет в света, като същевременно се превърна и в най-богатия човек в Южна Корея. През 2012 г. той назначава сина си Лий Джей Юнг за заместник-председател, а дъщеря му Ли Бу Джин за председател на филиала Hotel Shilla Со., след като Samsung Group се превърна в най-големия конгломерат в Южна Корея.

Освен че назначи на високи постове децата си, Лий извърши много структурни промени в дъщерните компании през последните години. В момента конгломератът, който е семеен бизнес, се намира в период на трансформация и предаване на собствеността на третото поколение на семейството на основателите.

„Председателят Лий остави значителен отпечатък не само за Samsung, но също така и за корейската икономика като цяло, като ѝ помогна да се глобализира, след като страната прегърна новата високотехнологична епоха", казва Чън Сън Суп, главен изпълнителен директор на анализаторската компания Chaebul.сom. „Това обаче ни кара да изпитваме по-голяма загриженост за бъдещето на Samsung и съдбата ѝ предвид отсъствието му".

Акциите на Samsung Electronics повишиха стойността си повече от 130 пъти, откакто Лий замени начело на компанията основателя на групата, баща си Лий Бьонг Чол. Те нараснаха с 4 на сто до 1 388 000 вона в ранната търговия в Сеул.

Откакто Лий Кън-хи пое контрола през 1987 г., продажбите на Samsung Electronics скочиха до 228,7 трлн. вона през миналата година, което я прави най-голямата компания за електроника в света по приходи. Ли стартира трансформация на компанията през 1993 г., когато той заяви пред служители в Германия, че иска Samsung да се движи нагоре по веригата на стойност на производството и да произвежда по-качествени продукти.

Към 2013 г. Samsung Group генерира продажби в размер на 333,9 трлн. вона, според данни на Комисията за лоялна търговия на Корея. Това се равнява на около 23% от брутния вътрешен продукт на Южна Корея, на базата на данни за 2013 г. от централната банка на страната.

Хоспитализацията на председателя се случва в момент, в който Samsung Electronics се опитва да се възстанови, след като отчете най-ниските продажби за последните пет тримесечия на своето подразделение за мобилни телефони, което формира 76 процента от оперативните приходи. Китайските производители атакуват развиващите се пазари с по-евтини многофункционални устройства, а Apple увеличава продажбите на своя iPhone благодарение на сделката си за разпространение с China Mobile Ltd.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още