IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата в правния спор с Apple изстреля акциите на Qualcomm с 23%

Двете компании най-сетне сложиха край на съдебната си битка, която продължава години

10:26 | 17.04.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Qualcomm спечели голяма победа в своя правен спор с Apple. Компаниите достигнаха до изненадващо споразумение, което позволява на iPhone отново да използва модемни чипове от Qualcomm, предава Ройтерс.

В резултат от новината книжата на Qualcomm повишиха стойността си с 23 на сто до 70,45 долара в рамките на редовната търговия. Това е най-големият ръст от повече от 19 години. По време на следборсовата търговия цената на акциите достигна 75,25 долара.

Intel, която беше основен доставчик на чипове за iPhone през последната година, докато конфликтът с Qualcomm се задълбочаваше, обяви само няколко часа след новината за споразумението, че ще излезе от бизнеса с модемни чипове.

Сделката с Qualcomm включва и шестгодишен патентен лиценз и плащане от Apple към Qualcomm, но двете фирми не разкриват какъв е размерът на сумата.

Тъй като Qualcomm вече продава 5G чипове, а Intel все още ги развива, споразумението ще помогне на Apple в битката ѝ със Samsung Electronics и други производители, чиито телефони вече работят с новото поколение мрежи.

„Това е голяма победа“ за Qualcomm, твърди Кристофър Роланд, анализатор в Susquehanna Financial Group.

Споразумението беше сключено след две години на все по-тежки правни битки между двете компании.

Intel обяви, че излиза от бизнеса с модемни чипове за смартфони и ще се фокусира върху 5G проектите си, свързани с други устройства, като мрежовото оборудване. Цената на акциите ѝ скочи с 2,7% до 58,25 долара по време на следборсовата търговия. Тази на Apple остана почти без промяна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
В крайна сметка, акциите на интел и куалком се вдиганаха, с доста над тия на епъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
pioner
преди 4 години
Колко сме изненадани Ябъката си притисна доставчик да намали цената, като същевременно изхвърли от бизнеса най - големият му конкурент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още