IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-силното търсене на компютри насърчи резултатите на HP

Компанията повиши прогнозата за годишната си печалба

11:26 | 30.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичният гигант HP отчете по-високи от очакваното приходи за тримесечието и повиши прогнозата за годишната си печалба, насърчен от силното търсене на лаптопи и настолни компютри, предава Ройтерс.

Освен това компанията обяви Стив Филър за свой нов главен финансов директор, който наследява ветерана Кати Лесяк.

Филър, чието назначение влиза в сила от 1 юли, в момента ръководи друго звено на HP. Лесяк ще се насочи към ролята на главен оперативен директор.

Книжата на HP, която се отдели от Hewlett-Packard Co през 2015 г., записаха съвсем лек ръст по време на следборсовата търговия.

Компанията повиши своята прогноза за годишната си коригирана печалба, като очаква да е в диапазона 1,97 и 2,02 долара на акция от 1,90 до 2,00 долара на акция. Анализаторите очакваха средно 1,97 долара на акция според Thomson Reuters I/B/E/S.

Бизнесът с персонални системи, който включва лаптопи и настолни компютри и носи над 60% от общите приходи, бележи ръст от 14,5% на приходите до 8,76 млрд. долара за второто тримесечие. Средната прогноза на анализаторите беше за 8,28 млрд. долара.

Базираната в Пало Алто, Калифорния, компания е лидер по продажби на персонални компютри в световен мащаб за първото календарно тримесечие на 2018 г. с 22,6% пазарен дял според IDC.

IDC твърди, че търсенето на премиум лаптопи както от компаниите, така и от частни лица, е помогнало на главните производители на персонални компютри да запазят по-добрите маржове.

HP, която завърши придобиването на бизнеса с принтери на Samsung Electronics миналата година, заяви, че приходите от този ѝ бизнес са нараснали с 10,9% до 5,24 млрд. долара, което е над очакваните от анализаторите 5,13 млрд. долара.

Нетната печалба на компанията е скочила с 89,3% до 1,06 млрд. долара, или 64 цента на акция, през тримесечието, което завърши на 30 април, подпомогната най-вече от еднократното данъчно облекчение от 975 млн. долара.

Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 48 цента на акция, в съответствие с очакванията на Wall Street.

Приходите са скочили с 13,1% до 14 млрд. долара, което е над средната прогноза за 13,57 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още