IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащане от Huawei подкрепи печалбата на Nokia

Компанията продължава да се бори с по-слабото търсене на оборудване за 4G мрежи

14:22 | 01.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Nokia отчита по-висока от очакваното печалба за тримесечието, насърчена от еднократно патентно плащане от китайската Huawei. Мрежовият ѝ бизнес обаче се насочва към поредна година на спад въпреки обещаващите продажби в Северна Америка, предава Ройтерс.

Мобилната индустрия, доминирана от Huawei, Nokia и шведската Ericsson, преминава през тежък период на спад на търсенето на оборудване за 4G мрежи, докато разходите за новите 5G мрежи едва ли ще се случат преди 2019 или 2020 г.

Печалбата преди лихви и данъци се увеличава със 7 на сто спрямо година по-рано до 1 млрд. евро, доста над прогнозата на анализаторите за 888 млн. евро, предава Ройтерс. Тласък на резултатите дават платените от Huawei 210 млн. евро. Оперативната печалба от бизнеса с мрежи обаче се свива с 25% на годишна база.

Главният изпълнителен директор Раждев Сури коментира, че продажбите на мрежово оборудване на Nokia ще останат слаби тази година, но потенциалното възстановяване на разходите на операторите в Северна Америка може да ограничи спада.

"За 2019 и 2020 г. очакваме пазарните условия да се подобрят значително, подпомогнати от пълното пускане на 5G мрежите“, коментира Сури.

Той твърди, че инвестициите в 5G могат да натежат над рентабилността на мрежовото звено тази година и прогнозира оперативен марж от 6-9% за 2018 г. и 9-12% за 2020 г. в сравнение с 8,3% през 2017 г.

В сряда Ericsson отчете петото си поредно тримесечие на загуба

Nokia се справя със спада по-добре от Ericsson благодарение на придобиването на Alcatel-Lucent през 2016 г., което разшити портфолиото ѝ и помогна за разработването на нови продукти, включително оборудване за широколентов интернет, рутери за бърз трафик и по-мощни чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още