IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Philips очаква значително възстановяване на приходите през второто полугодие

През следващите няколко месеца ще продължи да се усеща влиянието на недостига на компоненти

11:31 | 24.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Нидерландската компания за здравни технологии Philips обяви, че очаква приходите ѝ от продажби да запишат значително възстановяване през втората половина на годината, въпреки че през следващите месеци се очаква да продължат големите спадове заради глобалния недостиг на компоненти, предава Ройтерс.

По-рано този месец Philips предупреди, че проблемите с веригите на доставките могат да засегнат печалбата ѝ, а изтеглянето на обдишватели от пазара трябва да бъде разширено. Новината изпрати цената на акциите на компанията с 15% надолу, благодарение на което те преживяха най-лошия си ден на финансовите пазари от десетилетия.

„Очакваме да започнем годината със спад на сравнимите приходи от продажби, последван от възстановяване и силна втора половина на годината“, коментира главният изпълнителен директор Фран ван Хаутрн.

Това ще доведе до 3-5% ръст на сравнимите приходи от продажби за 2022 г., с 40 до 90 базисни пункта подобрение на маржа на коригираната печалба преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA), допълва той.

Общият растеж ще бъде негативно повлиян от звеното за грижа за съня и респираторни уреди, което още работи по голямото изтегляне на обдишватели, започнало миналата година заради притесненията, че вид пяна, използвана в устройствата, може да се разгради и да стане токсична.

Като се изключи представянето на това звено, се очаква растежът да достигне 5-6%, посочва Ван Хутен.

Philips е заделила 725 млн. евро за поправка и замяна на около 5 млн. устройства по света, но твърди, че сумата не покрива потенциалните разходи за съдебни спорове, като компанията е изправена пред над 100 колективни иска. Опасенията за още по-големи искове вече доведоха до спад на пазарната капитализация на Philips с около 15 млрд. евро за последните девет месеца.

Базираната в Амстердам компания заяви,че сравнимите ѝ приходи от продажби са спаднали с 10% през четвъртото тримесечие на 2021 г. на годишна база, а коригираната EBITDA се е свила с 35 на сто до 647 млн. евро в съответствие с предварителната прогноза от 12 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още