IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте най-големи технологични компании загубиха 270 млрд. долара от стойността си

Причина за борсовия срив са опасенията от втора вълна на Covid-19

09:42 | 12.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Петте най-високо оценени технологични компании загубиха повече от 269 млрд. долара от капитализацита си в четвъртък – най-лошият ден за американските борси от март, предава CNBC.

Най-тежък беше ударът за Microsoft, която изтри над 80 млрд. долара от стойността си, след като цената на акциите ѝ спадна с 5%. Книжата на Facebook записаха над 5% понижение на стойността, а тези на Apple – с 4,8%. Alphabet приключи деня с 4,29% надолу, а Amazon се раздели с 3,38%.

Почти всички технологични акции се озоваха на червената територия, а особено тежки спадове преживяха Cisco (-7,91%) и IBM (-9,1%).

Имаше и едно изключение – Zoom Video, която успя да се изкачи с 0,5% нагоре. Акциите на компанията за видео конферентни разговори се радват на възход тази година. От началото на 2020 г. цената им е скочила с 226%, тъй като коронавирусната пандемия принуди милиони хора да работят от дистанция.

Пазарният срив в четвъртък, който беше причинен от увеличаването на броя на случаите на Covid-19, в крайна сметка доведе до 6,9% спад на индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average, а S&P 500 се понижи с 5,9 на сто.

Основните индекси записаха най-лошия си ден от 16 март, когато всички те се сринаха с по над 11% в центъра на пандемията. Опасенията за втора вълна на вируса нарастват, въпреки че Съединените щати продължават с изпълнението на плана за отварянето на икономиката.

Случаите на коронавирус в САЩ вече са над 2 млн., сочат данни на Johns Hopkins University. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още