IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин е попарил и плановете на ByteDance за IPO в чужбина?

Според китайските власти компанията трябва да се фокусира върху рисковете за сигурността

11:25 | 13.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

ByteDance, китайският собственик на TikTok, вероятно се е отказал от плановете си за листване зад граница, след като представители на правителството са поискали компанията да се фокусира върху рисковете пред сигурността на данните, пише CNBC.

Базираният в Пекин технологичен гигант от известно време обмисля първично публично предлагане (IPO) в САЩ или Хонконг на всички или на част от бизнесите си, писа по-рано Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

В края на март основателят на ByteDance Джан Имин е решил, че ще е по-добре да отложи планираното IPO за неопределен период, след като се е срещнал с регулаторите на киберпространството и тези по сигурността, които са заявили, че компанията му трябва да адресира сигурността на данните и други проблеми, допълва WSJ.

ByteDance е имала и други причини да отмени листването, включително защото не е имала главен финансов директор по това време. През март китайският гигант нае Шоу Чъу – бивш директор на Xiaomi – за свой главен финансов директор, което подхрани спекулациите за потенциално IPO.

„Не коментираме слухове и спекулации“, коментира говорител на ByteDance. През април компанията заяви, че няма текущи планове да стане публична.

Всички тези новини се появиха, след като китайските регулатори започнаха преглед на киберсигурността на компанията за споделено пътуване Didi, която се листна на Нюйоркската фондова борса миналия месец. Пекин засилва регулаторния контрол над листнатите в САЩ китайски компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още