IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът оцени Spotify на 30 млрд. долара

Компанията записа най-мащабното директно листване на борсата в историята

22:35 | 03.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Spotify Technology успя да запише най-мащабното директно листване в историята, излизайки на борсата във вторник (3 април), съобщава Ройтерс. Пазарната оценка на компанията за музикални услуги е 30 млрд. долара.

Акциите на компанията отвориха търговията с цена от 165,90 долара за брой, което е 26% по-високо от референтната цена от 132 долара за акция, заложена от NYSE в понеделник.  91% от предложените 178 млн. акции са търгувани, което е значително по-висок процент спрямо традиционното за излизане на борсата първично предлагане на акции.

Ройтерс отбелязва, че Spotify е предприела необичаен ход - повечето компании избират публичното предлагане на акции (IPO) при излизането си на борсата.

Директното листване обаче внимателно ще се анализира от другите компании, които имат намерение да станат публични, както и от инвестиционните банкери, които могат да загубят милиони от таксите за IPO.

Съветите на анализаторите обаче са компаниите да не се подвеждат от първия ден на Spotify на пазара. Акциите на компанията могат да се окажат доста волатилни от спестените пари за инвестиционни банки, както и промоционалните събития, които съпътстват IPO-то на пазара.

Директното листване е интересна алтернатива за компаниите, които не се нуждаят от пазара, за да наберат капитал, но пък не искат да изключат всички възможности за повишаването на ликвидността, коментират още експертите. Този метод обаче би бил много труден за компании, които не са популярни.

Постигната цена е реална, не е манипулирана от банки или институционални посредници, заявават още експерти, цитирани от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още