IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Zynga застава отново начело на компанията

Настоящият главен изпълнителен директор Дон Матрик се оттегля от поста си

10:22 | 09.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Пинкус<em>. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Марк Пинкус. Снимка: архив Ройтерс

Основателят на Zynga Марк Пинкус си връща контрола над сблъскващата се с проблеми компания за мобилни игри. Това означава, че преди да приключи втората си година като главен изпълнителен директор Дон Матрик ще трябва да се оттегли от поста си, пише The Wall Street Journal.

Пинкус, който остана председател на компанията, но все по-често отделяше време си за други проекти, ще бъде новият ръководител на Zynga, а решението влиза в сила веднага.

Матрик е бивш изпълнителен директор на Electronic Arts, а преди това ръководи подразделението на Microsoft за игри Xbox. Сега той се оттегля от ръководния пост и напуска Борда на директорите.

В интервю Пинкус посочва, че през последните две години, в които не е бил главен изпълнителен директор, е имал “достатъчно време, за да помисли” за представянето си.

 “Дон беше правилният човек по това време”, коментира той.

Междувременно акциите на Zynga остават под 3 долара – почти същата цена, както по времето, в което Пинкус предаде щафетата на Матрик.

Zynga е пример за това какво се случва с компаниите, които са особено зависими от Facebook като платформа. Zynga беше лидер в игрите в социалната мрежа, в момент, в който Facebook се ползваше предимно през компютри. Но след като хората започнаха да използват повече мобилни устройства, Zynga започна да се бори да се адаптира към света на мобилните джаджи и приложения.

В Zynga Матрик ръководи придобиването на британското студио за игри NaturalMotion, което стои зад хитовото заглавие “Clumsy Ninja”. Когато постъпи на работа през 2012 г., Матрик ръководеше общо 4000 служители, но наложилите се промени доведоха до намаляването им до 2000. Освен това Zynga адаптира част от водещите си игри като “FarmVille”и “Words With Friends” за мобилни устройства.

Решението не доведе до повишение в цената на акциите на Zynga, която спадна с 5,5% откакто Матрик беше обявен за главен изпълнителен директор.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още