IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Spotify ще инвестира 1 млрд. евро в европейски стартъпи

Сумата се равнява на една трета от неговото състояние

11:33 | 25.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на шведската музикална платформа Spotify Даниел Ек обяви, че ще използва 1 млрд. евро от личните си средства, за да инвестира в европейски стартъпи, пише CNBC.

В рамките на виртуално събитие Ек коментира, че ще използва средствата, за да направи сериозни залози на континента, като ще се концентрира върху дълбоките технологии – нови инструменти, които са фокусирани върху научни иновации. Сред секторите, в които Ек иска да инвестира, попадат здравеопазването, образованието, машинното обучение и биотехнологиите.

“Искам да дам своето. Всички знаем, че едно от най-големите предизвикателства е достъпът до капитал“, посочва Ек, допълвайки, че иска да постигне една "нова европейска мечта“ през следващото десетилетие.

Според Forbes състоянието на Ек е на стойност 3,6 млрд. долара, което подсказва, че той е готов да превърне една трета от него в инвестиции.

Ек коментира с разочарование броя на европейските технологични компании, които са придобити от американски конкуренти, както и изтичането на мозъци, когато става дума за талантливи предприемачи, напускащи региона, за да отидат в Силициевата долина. Един от най-видните примери за европейски предприемачи, насочени към САЩ, е гигантът в разплащанията Stripe, чиито основатели ирландци отидоха в Калифорния, за да изградят компанията си.

„Наистина се ядосвам, когато виждам европейски предприемачи да се отказват от невероятната си визия, като рано продават фирмите си на на неевропейски компании, или когато част от най-обещаващите технологични таланти в Европа напускат, защото не се чувстват ценени тук“, посочва Ек. „Трябват ни повече суперкомпании, които да вдигнат летвата и да послужат за вдъхновение“.

Европа често е смятана за изоставаща след Съединените щати и Китай, когато става дума за технологии. Въпреки че тези две икономически сили създадоха някои от най-големите технологични компании като Amazon, Microsoft, Tencent и Alibaba, Европа все още не може да предложи толкова успешни примери.

Миналата година рекордните 34,3 млрд. долара бяха инвестирани в европейските технологични стартъпи, сочат данни на компанията за рисков капитал Atomico. Фирмите в региона продължават да набират значителни суми и тази година. Klarna например привлече 650 млн. долара, а Revolut си осигури 580 млн. долара свеж капитал.

Ек твърди, че ще работи с учени, инвеститори и правителства по своите инвестиции. Със сумата от 1,2 млрд. долара, основателят на Spotify ще се конкурира с утвърдени фондове за рисков капитал като Atomico, който е създаден от бившия главен изпълнителен директор на Skype Никлас Зенстрьом, с Balderton Capital и Northzone.

Друг проблем на технологичната екосистема в региона са първичните публични предлагания. Spotify, която е базирана в Стокхолм, Швеция, се листна в Ню Йорк преди две години. Базираната в Лондон компания за продажба на луксозни стоки Farfetch също избра САЩ за своя пазарен дебют. Европа изостава по технологични IPO-та i тази година, докато редица софтуерни компании се насочват към публичния пазар в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още