IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оперативната печалба на LG скочи с 65,5% за тримесечието

Въпреки това бизнесът на компанията с мобилни устройства пое надолу

16:15 | 19.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Южнокорейската технологична компания LG Electronics обяви, че оперативната ѝ печалба за първото тримесечие е скочила с 65,5% спрямо същия период на 2015 г. до 505,2 млрд. корейски вона (420,25 млн. долара), а приходите от продажби са достигнали 13,36 трлн. корейски вона (11,12 млрд. долара).

LG Home Appliance & Air Solution Company е допринесла най-много за добрите резултати, посочват от компанията. По нейни данни оперативната печалба на звеното е 407,8 млрд. корейски вона (339,23 млн. долара) за тримесечието, докато бизнесът с продукти за домашни развлечения е спечелил 335,2 млрд. корейски вона (278,84 млн. долара), като и двете се радват на значителен растеж спрямо първото тримесечие на 2015 г.

Бизнесът на LG с мобилни устройства обаче генерира оперативна загуба от 202,2 млрд. корейски вона (168,20 млн. долара), най-вече заради по-големите маркетингови разходи по новия флагман LG GP. От своя страна бизнесът с автомобилни компоненти генерира загуба в размер на 15,8 млрд. корейски вона (13,14 млн. долара), която отразява по-големите инвестиции в проучвания и развитие.

LG обяви, че очаква глобалните ѝ продажби, както и рентабилността ѝ, да се повишат през второто тримесечие. Тя прогнозира двуцифрен ръст на приходите и по-голяма печалба, докато продължава да залага на стратегията си, фокусирана в продуктите от серията LG Signature, смартфона LG G5 и телевизорите 4K Ultra HD OLED.

LG Home Appliance & Air Solution Company записа приходи от продажби в размер на 4,22 трлн. вона за първото тримесечие, което е с 4% повече спрямо година по-рано и се дължи отчасти на по-високите продажби на премиум продукти. Оперативната печалба и оперативният марж от 9,7% се оказаха най-високите в историята на бизнеса на компанията с продукти за дома. Приходите на вътрешния пазар са скочили с 11% спрямо същия период предходната година, благодарение на силното представяне на пералните машини TWIN Wash, високия клас хладилници и климатиците. Спадът на цените на петрола и неблагоприятните валутни колебания са повлияли негативно на продажбите в Близкия изток и Южна Америка, докато приходите в Северна Америка и Европа са останали силни.

Мобилният бизнес на LG е генерирал приходи от продажби в размер на 2,96 трлн. Вона (2,46 млрд. долара). Това е 15,5% спад спрямо първото тримесечие на миналата година. Продажбите на общо 13,5 млн. смартфона се оказаха с 12% по-малко спрямо първото тримесечие на миналата фискална година. Според компанията това се дължи на навлизането в сезон на по-бавни продажби и на спад в продажбите на вече пуснати основни модели заради по-големия интерес към наскоро появилия се LG G5.

LG е категорична, че конкуренцията на пазара на смартфони ще продължи да расте, като ще доведе до нов спад на цените. Компанията планира да отговори на това със силен глобален тласък в глобален план на своя модуларен телефон LG G5 и с нови масови модели като тези от серия X.

Приходите на подразделението с продукти за забавления у дома са достигнали 4,33 трлн. Корейски вона през тримесечието. Те са с 2,3% по-ниски от генерираните година по-рано. Причината за това е спадът на продажбите на телевизори в ключови пазари като Северна Америка и Европа.

Бизнесът с компоненти за превозни средства е генерирал 592,9 млрд. корейски вона през периода, което представлява 55% ръст спрямо същото тримесечие на миналата година. Това се дължи на разрастването на бизнеса с инфотейнмънт продуктите за автомобили. Въпреки това рентабилността на поделението е повлияна от по-големите инвестиции в проучвания и развитие. Прогнозата на LG за автомобилния ѝ бизнес е, че ще има по-голямо търсене на компоненти за електромобили от очакваното. От своя страна компанията планира да увеличи глобалното присъствие в този бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още