IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн търговията и облачните услуги помагат на Alibaba да отчете силна печалба

Китайската технологична компания надминава пазарните прогнози както при приходите, така и при печалбата за второто тримесечие

17:16 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gilles Sabrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Китайската технологична компания Alibaba Group Holding надмина прогнозите на анализаторите както по отношение на тримесечните приходи, така и за печалбата, благодарение на възстановяването на бизнеса си с електронна търговия, както и заради увеличаването на продажбите при бързо развиващите се облачни технологии, съобщава Nikkei Asia Review.

Alibaba отчете приходи в размер на 153,6 млрд. юана (21,7 млрд. долара) за тримесечието, приключило през юни. Това е 34-процентно увеличение спрямо година по-рано и надминава средната оценка на анализаторите за приходи от 147,77 млрд. юана, показват данни на Refinitiv. 

Нетната печалба на китайската корпорация достига 47,59 млрд. юана, което отново е над прогнозата за 36,04 млрд. юана, информира Refinitiv.

"Нашият основен местен бизнес с търговия напълно се възстанови до нивата отпреди COVID-19", сподели главният финансов директор Маги Ву в изявление, придружаващо финансовия отчет.

Силните финансови резултати вероятно ще помогнат на пазара да се успокои в момент, в който Alibaba, заедно с конкурента Tencent Holdings и ByteDance, са подложени на натиск на фона на растящото геополитическо напрежение между Китай и САЩ.

През юни Индия блокира китайския уеб браузър UC Browser, както и други 58 приложения, създадени в най-силната азиатска икономика, поради съображения за сигурност.

По-рано този месец президентът на САЩ Доналд Тръмп призова американските компании да прекратят връзките си с китайските доставчици на облачни услуги, позовавайки се на опасения за киберсигурността на страната. Миналата събота Тръмп намекна, че ограниченията могат да обхванат и други китайски компании, в това число и Alibaba.

Акциите на технологичната компания, търгувани на борсата в Хонконг затвориха сесията при спад в стойността от 0,2 на сто. Книжата на Alibaba, които се търгуват в Ню Йорк поскъпват с 0,5% в часовете преди старта на днешната сесия.

Силните потоци от приходи на компанията до голяма степен бяха обусловени от продажбите при електронната търговия, които генерират 133,3 млрд. юана, или 87% от общите приходи на Alibaba през второто тримесечие.

Логистичните смущения, причинени от пандемията, ограничиха до голяма степен физическите продажби и накараха потребителите да се фокусират върху онлайн пазаруването.

Приходите от облачните технологии се увеличават с 59% през тримесечието до 12,3 млрд. юана, въпреки че сегментът продължава да отчита загуба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още