IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничават употребата на батериите с кадмий и живак в ЕС

От 2017 година никел-кадмиевите батерии ще могат да се използват само в системи за извънредни ситуации и в медицинско оборудване

09:17 | 11.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ограничават употребата на батериите с кадмий и живак в ЕС

От 31 декември 2016 година в ЕС влиза в сила закон, забраняващ употребата на кадмий в преносимите батерии и акумулатори на безжичните електрически инструменти - бормашини, отвертки и триони. Живакът пък няма да бъде използван в батериите тип "копче", които се използват в часовници, играчки и дистанционни управления, от есента на 2015 година.

Тези промени в европейското законодателство бяха одобрени по време на сесията на Европейския парламент в Страсбург. Текстовете бяха гласувани с голямо мнозинство - с 578 гласа „за“:, 17 „против“ и 5 въздържали се. По-рано тази година ограниченията бяха одобрени и от Съвета на министрите, допълват от пресслужбата на ЕП.

Когато забраната влезе в сила, използването на никел-кадмиеви (NiCd) батерии ще бъде позволено само в системите за извънредни ситуации и осветление, като например аларми, и в медицинското оборудване. При останалите уреди те ще бъдат заместени най-вече от литиево-йонни (Li-Ion) батерии и акумулатори.

Кадмият, който е канцерогенен и токсичен във водна среда, вече е забранен за употреба в бижутата, прътите за запояване и пластмасите, съгласно регламента REACH за химичните вещества.

Ограниченията са с цел по-доброто опазване на околната среда и човешкото здраве. Малките батерии пък често излизат от схемите за разделно събиране на отпадъци и така се увеличава рискът те да попаднат на неподходящо място.

Новите правила ще позволят съществуващите батерии и акумулатори да бъдат продавани до изчерпване на количествата. Производителите ще трябва да изработват уредите, така че да се гарантира, че използваните батерии и акумулатори могат да бъдат лесно отстранени, в най-лошия случай — от специалист.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Ограничават употребата на батериите с кадмий и живак в ЕС"---------------------От всякъде тесли. братче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още