IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваната рекордна загуба на SoftBank засилва фокуса върху продажбата на активи

Компанията иска да набере 4,5 трлн. йени

13:03 | 14.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Прогнозата на SoftBank Group, че ще отчете рекордна годишна загуба от 13 млрд. долара, повлечена надолу от нейния Vision Fund на стойност 100 млрд. долара,  отново насочва вниманието към планираните продажби на активи, които имат за цел да наберат капитал и да възстановят доверието в групата, предава Ройтерс.

Книжата на SoftBank понижиха стойността си с 4% днес, преди да се възстановят и да приключат търговията с 5% повишение. Това се случи, след като късно в понеделник компанията обяви, че очаква годишна загуба от 1,8 трлн. йени във Vision Fund, след като технологичните му залози не показват успех.

Катастрофалното представяне на фонда, на което главният изпълнителен директор Масайоши Сон заложи репутацията си, ще издърпат цялата група към най-голямата ѝ годишна загуба, подчертавайки нуждата от плана за набиране на 4,5 трлн. йени чрез продажбата на активи.

Въпреки че телекомът SoftBank Corp е смятан за потенциална цел, SoftBank зависи от неговите дивиденти за паричните си потоци, което оставя дела ѝ в Alibaba Group Holdings като най-вероятен за продажба или монетизация, твърди анализаторът на UBS Кей Такахаши.

Най-големият актив на SoftBank е 26-процентният ѝ дял в китайския лидер в електронната търговия. Той вече беше ползван като обезпечение за заемане на повече от 1 трлн. йени.

Сега делът в Alibaba може да бъде използван за набирането на 3 трлн. йени, пише Такахаши, заедно с ползването на дела в телекомуникационния оператор T-Mobile US, който тъкмо завърши сливането си със Sprint на SoftBank, като обезпечение за заеми.

Ръстът на цената на акциите на SoftBank следва коментарите от Японската агенция за кредитни рейтинги, която твърди, че влиянието на очакваната годишна загуба върху кредитния рейтинг на SoftBank е ограничено.

Vision Fund записа около 800 млрд. йени загуба за деветте месеца до декември.

SoftBank не е разкрила подробности за това кои от технологичните ѝ залози са допринесли повече за загубата ѝ за тримесечието до март. Именно тази практика отдавна дразни анализаторите и инвеститорите, които се оплакват, че конгломератър има непрозрачни счетоводни практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още