IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама критикува Европа за технологичен протекционизъм

Европейските политици се опитват да регулират по-усилено американските технологични гиганти

11:45 | 17.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейски политици критикуват Барак Обама за твърдението му, че опитите за ограничаване на компании от Силициевата долина на континента са вид протекционизъм, пише The Financial Times.

Американският президент заяви в неделя, че европейския изпитателен поглед върху компании като Google и Facebook е движен от „комерсиалния интерес“ от страна на технологичните компании в региона, които се опитват да се конкурират с по-добрите си американски съперници.

„Ние притежавахме интернет. Нашите компании го създадоха, разшириха, усъвършенстваха по начини, по които не могат да бъдат конкурирани. И много често това, което се описва като възвишена позиция по определени теми понякога е просто опит да се вземе част от техния комерсиален интерес“, твърди Обама в интервю за технологичния сайт Re/Code.

Европейските политици и институции реагираха остро на коментарите на президента.

„Тази идея – че регулациите са тук само за да пазят нашите компании, е погрешна“, заяви говорител на Европейската комисия. „Регулациите би трябвало да улеснят компании извън ЕС да получат достъп до единния пазар. В интерес на американските компании е правилата да се прилагат еднакво“.

През миналата година европейските власти положиха значителни усилия, за да намалят мощта и обхвата на водещи американски технологични компании. Често това бе отговор на страховете за американско следене в интернет, избягване на данъци и пазарно доминиране.

Най-често цел на тези политики в региона е Google, като ЕС разследва компанията вече пета поредна година. В началото на този месец частни наблюдатели заплашиха със съд Google заради нейното въвеждане на новия европейски закон за „правото да бъдеш забравен“.

Миналата година Европейският парламент подкрепи с голямо мнозинство решение, което призовава регулаторите да обмислят разделянето на Google. Въпреки че гласуването бе символично, целта му беше да окаже натиск върху Европейската комисия за по-твърдо отношение спрямо компанията.

Гласуването накара американски политици и от двете водещи партии да пратят отворени писма, изразяващи тревогата им от „предложения, които изглеждат насочени към американски технологични компании“.

„В защита на Google и Facebook, понякога европейският отговор е много по-комерсиално мотивиран отколкото каквото и да е друго“, заяви Обама. „Както съм казвал, има някои страни като Германия, предвид нейната история със ЩАЗИ, които са много чувствителни към тези въпроси. Но понякога техните търговци - техните доставчици, които, знаете, не могат да се конкурират с нашите - реално се опитват да сложат препятствия пред нормалната дейност на нашите компании там“.

Google и Facebook отказаха да коментират.

Евродепутатът Рамо Тремоса, който започна парламентарната дискусия за Google заяви: „Президентът Обама забравя или може би не е наясно, че сред десетките оплаквания в антитръстовото дело срещу Google има и няколко американски компании.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още