IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia обяви партньорство с Uber и Volkswagen в сферата на автономните коли

Производителят на чипове продължава да развива платформите си за изкуствен интелект

09:48 | 08.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Nvidia ще си партнира с Uber Technologies и Volkswagen, след като платформите за изкуствен интелект на производителя на чипове продължават да набират сили в индустрията на автономните коли, предава Ройтерс.

Компанията, която вече си партнира с индустрията през компании като производителя на електромобили Tesla и китайската Baidu, прави чипове за компютърна графика и увеличава усилията си в разработката на технологии за самоуправляващи се превозни средства.

Главният изпълнителен директор Йенсен Хуан коментира пред аудиторията на CES в Лас Вегас, че самоуправляващите се коли на Uber използват технология на Nvidia, за да се ориентират по-добре в околния сят и да взимат решения.

Uber използва компютърната технология на Nvidia GPU от първото си тестово превозно средство – Volvo SC90.

Програмата на Uber за автономни коли от години е разтърсвана от дело, заведено от Waymo, звеното за самоуправляващи се коли на Alphabet. То обвинява Uber Technologies в кражба на търговска тайна.

И все пак Nvidia твърди, че развитието на програмата за автономни превозни средства на Uber е набрала инерция, като през последните 100 дни са изминати 1 млн. мили с такива коли.

От гледна точка на Volkswagen, Nvidia коментира, че вгражда технологията си за изкуствен интелект в „бъдещата линия“ на производителя на автомобили, като използва своята нова платформа Drive IX. Тя ще помогне на т.нар. „интелигентен копилот“ да има по-добри способности, базирани на данни от сензори, разположени вътре и извън колата.

До момента 320 компании, въвлечени в индустрията с автономни коли, независимо дали става дума за софтуерни разработчици, автомобилни производители и техните доставчици, компании за сензори и карти, използват Nvidia Drive, преди наречена Drive PX2, обяви компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още