IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов космодрум може да бъде построен в Шотландия

Съоръжението ще се използва за извеждане на сателити в орбита около Земята, както и за космически полети с търговска цел

16:06 | 20.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изстрелването на Союз ТМА-13М от космодрума Байконур. <em>Снимка:</em> <em>Ройтерс</em></p>

Изстрелването на Союз ТМА-13М от космодрума Байконур. Снимка: Ройтерс

Шотландия може да стане домакин на първата специализирана британска база за космически полети, се казва в нов правителствен доклад, цитиран от BBC. Властите на Обединеното кралство искат да завършат проекта до 2018 г., като той ще се превърне в първия космодрум от такъв тип в света, който се намира извън САЩ.

Засега се обмислят 8 потенциални локации, като 6 от тях се намират в Шотландия, се казва още в публикацията. Представители на шотландското правителство смятат, че независимостта е единственият начин да се постигне значително развитие в космическата индустрия на страната.

Английски министри и представители на космическата индустрия споделят, че инициативата да се създаде космодрум, от който не само да могат да се извеждат сателити в орбита, но и в бъдеще да се превърне в център за космически туризъм.

Преди изнасянето на информацията по време на авиошоуто във Фарнбъроу, главният секретар на министерството на финансите на Англия – Дани Аликзандър, загатна, че Шотландия може да се превърне в ключов играч в бъдещите планове на английското правителство за развиването на космически пътувания с търговска цел.

“Очарован съм, че правителството върви напред с амбициозните си планове да открие нов космодрум до 2018 г. Такива съоръжения са от изключително значение за нас в желанието ни да предлагаме космически пътувания на желаещите. Шотландия се свързва с изследванията на космоса по особено горд начин. Празнувахме шотландския произход на Нийл Армстронг, когато той стана първият човек, стъпил на Луната, а през миналата седмица шотландска компания завърши строежа на първия сателит на Космическата агенция на Обединеното кралство.

“Британската космическа индустрия е един от най-големите ни успехи и съм убеден, че Шотландия ще има главна роля в нея в бъдеще,” допълва още Аликзандър.

По-рано през седмицата от Казахстан бе изстрелян успешно сателитът UKube-1, който е дело на базираната в Глазгоу компания Clyde Space. Това е първият космически апарат, който е създаден изцяло в Шотландия.

От изнесената от правителството информация става ясно, че космическата индустрия е един от най-бързо развиващите си индустрии във Великобритания като цяло.

Числата показват, че този бизнес вкарва повече от 11 млрд. паунда в икономиката на Острова всяка година и дава работа на 34 000 души – увеличавайки заетостта във Великобритания с 9% от 2011 г. насам.

Властите се надяват да извлекат максимума от този ръст и да контролират 10% от космическата индустрия до 2030 г., което означава, че ще бъдат открити нови 100 000 работни места.

“Космическият ни сектор е амбициозен и преуспяващ. През тази седмица ще обявим следващите стъпки, които ще предприемем по пътя ни към установяването на първия британски космодрум до 2018 г., с който Великобритания ще се превърне в една от водещите локации в сектора,” казва британският министър на търговията Винс Кейбъл.

Новините за новия план бяха посрещнати радушно от шотландското правителство, което подчерта, че растящата космическа индустрия в страната ще се укрепи, ако проектът бъде одобрен.

“Космическият сектор има огромен икономически потенциал за шотландските компании, което се доказа от успешно изведения в орбита UKube-1, създаден от Clyde Space в Глазгоу. Това беше крайъгълен камък и явен пример за научното и инженерно съвършенство, с които разполагат шотландските иноватори в предприемачеството,” коментира говорител на шотландското правителство.

“Малко след изстрелването на UKube-1 д-р Малкълм Макдоналд от Strathclyde Space Insitute към шотландският университет “Стратклайд”, изнесе доклад, според който новият космодрум може да увеличи приходите на шотландската космическа индустрия до 15-20 млн. паунда годишно, които ще влязат в икономиката в средносрочен план. Според него можем да очакваме дори до 100 млн. паунда годишно на по-късен етап.”

“Шотландия доказва, че има експертизата да привлича и подкрепя специализирана световна индустрия, както и че независима Шотландия може да бъде атрактивен избор за пионерите в космическите полети,” завършва още правителственият представител.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още