IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наследникът на Samsung отказа да свидетелства по делото срещу Пак Кън-Хе

Той смята, че това може да повлияе на разследването за корупция, водено срещу него

12:47 | 10.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наследникът на Samsung Electronics Лий Дзие Юн е отказал да свидетелства по делото за подкуп на бившия президент на Южна Корея Пак Кън-хе. Той твърди, че би могъл да повлияе на разследването за корупция, което се води срещу него, пише Bloomberg.

Адвокатите на Лий, който в момента де факто управлява най-голямата корпорация в страната, се позовават на възможността при наказателни процедури хората да се въздържат от свидетелски показания, които могат да доведат до наказателно преследване. Самият Лий е разследван за връзките си с Пак Кън-хе.

Лий е най-високопоставеният представител на бизнеса, въвлечен в скандала, който предизвика остри критики за връзките между правителството и големите корпорации. Лий и Пак отричат обвиненията за предлагането на подкупи. Последвалото разследване доведе до свалянето на Пак от поста ѝ през март и избора на представител на опозицията за президент два месеца по-късно.

"Моето намерение е искрено да отговоря на въпросите на съда, за да разкрия истината“, коментира Лий пред съдията по време на процеса. „Но не мога да го направя според съвета на моите адвокати“, допълва той.

Пак е обвинена в корупция и злоупотреба с власт, а това доведе до процес, който може да завърши с присъда за дълъг престой в затвора. Пак не успя да се яви на собствения си процес в Централния окръжен съд в Сеул в понеделник, тъй като има затруднения с ходенето зарадинараняване на единия пръст на крака, заяви нейният адвокат в съда.

Лий пое управлението на Samsung, след като баща му получи инфаркт през 2014 г. Прокурорите твърдят, че наследникът е плащал подкупи, за да получи подкрепата на правителството за сливането на Cheil Industries и Samsung C&T.

Други двама директори на Samsung също отказаха да свидетелстват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още