IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият суперкомпютър в България се очаква да бъде сменен с нова машина

Консорциум от няколко български институции кандидатстваме за машина от ново поколение, каза Георги Робев, управляващ директор на SAS Institute за България

15:32 | 18.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-големият суперкомпютър в България се очаква да бъде сменен с нова машина

Националният център по суперкомпютърни приложения се надява в скоро време най-големият суперкомпютър в България – "Авитохол", да бъде подменен с по-модерна машина. Това заяви Георги Робев, управляващ директор на SAS Institute за България, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му консорциум от няколко структури, включително SAS Institute България, кандидатства за придобиване на суперкомпютър от ново поколение.

Националният център е организация с история повече от десет години. Там влизат всички големи университет на България и БАН. Основната ѝ цел е да представлява България в европейските инициативи за приложни суперкомпютри. Те се ползват активно от автомобилната индустрия. Фармацията е друга област, в която са интензивно застъпени, посочи още Робев.

"Трудно е да говорим за навлизането на изкуствения интелект в предприятия като част от оперативната дейност. Малко са добрите примери в този аспект в световен мащаб. Всички индустрии са повлияни, но най-добре адаптират различни методологии на изкуствения интелект банковите и финансовите институции, както и застрахователните", посочи той.

"Динамиката при банките и застрахователите в последните години е доста висока. Сливанията и придобиванията доведоха до това да останат не повече от 3-4 системни банки, които имат над 60% пазарен дял. Регулации като PSD2 подпомогнаха менталното и културното развитие на нашия сектор. Финтех индустрията се развива. Клиентът може по-добре да управлява своя капитал и да прави по-прецизни инвестиции", коментира експертът и заяви, че управлението на риска става важен фактор.

Той информира, че в момента има отново регулатори, които предизвикват необходимост от стабилно развитие на платформи и концепции в управлението на риска. „Все повече се налага холистичен модел на управление на риска. Това е крайъгълен камък в цялостното управление, това е и ключов фактор за успеваемост на една компания – изискване, което дава възможност за развитие или провал на една бизнес инициатива", смята Робев.

Той напомни, че има пазарен риск, вътрешни и природни рискове, финансови и технологични, както и такива, свързани с човешки ресурси. Управляващият директор на SAS Institute за България отбеляза, че вече са разпространени чатботовете. „Добри примери има в desicion support systems. Алгоритмите правят анализ и възможен сценарий, на база на който мениджърите могат да вземат по-адекватно решение. Моралните и етичните норми са пречка в случая – кой би понесъл вината при евентуално нежелано събитие", риторично попита Георги Робев.

По думите му стратегическият институт по изкуствен интелект е младо формирование и платформа, която  обединява големия индустриален бизнес, малки компании и физически лица. "Основната му цел е да събере и агрегира младите и да им даде платформа за тестване на различни приложения и бизнес модели за изкуствен интелект с практическа полза", поясни експертът.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още