IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият акционер на Uber иска компанията да излезе от Африка и Азия

SoftBank настоява фирмата да се фокусира върху основните си пазари

15:36 | 19.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията за споделено пътуване Uber скоро може да се оттегли от някои от международните си пазари, включително от 15 африкански града, ако нейният нов мажоритарен акционер настоява, пише Quartz.

Новата инвестиция от 8 млрд. долара от консорциум, воден от SoftBank, помогна на групата да придобие 17,5% дял в Uber. 15-те процента дял на SoftBank правят японския технологичен гигант най-големия акционер в американската фирма.

Uber твърди, че се надява, че инвестицията ще позволи на компанията да заложи на предоставянето на услугата си „на повече хора на повече места по света“. Но това изглежда се различава от визията на SoftBank.

Раджеев Мисра, член на борда на директорите на SoftBank, вярва, че компанията за споделено пътуване има по-голям шанс за успех и печалба, ако се фокусира върху основните си пазари като САЩ, Европа, Латинска Америка и Австралия. Очаква се Мисра да се присъедини към борда на директорите на Uber като част от сделката.

SoftBank държи големи дялове в някои от най-големите компании за споделено пътуване в света, включително в Uber и в конкурентите ѝ като индийската Ola и китайската Didi, така че не е изненадващо, че японският гигант може да поиска базираната в Калифорния компания да се фокусира върху основните си пазари, където не се налага да се конкурира с другите ѝ инвестиции.

Uber не е отговорила на запитванията на Quartz за коментар по темата.

Откакто навлезе на първия си африкански пазар през 2013 г., Uber бързо се разрасна и оперира в осем страни, включително в Южна Африка, Кения, Нигерия, Танзания, Уганда, Гана, Египет и Мароко. Експанзията ѝ се случва въпреки конкуренцията от страна на Little Ride в Найроби и естонската Taxify на повечето африкански пазари. Taxify отчасти е финансирана от глобалния конкурент на Uber – китайската Didi Chuxing.

В рамките на четирите си години в Африка Uber отбеляза значителен прогрес на континента. Египет е един от най-бързо разрастващите се нейни пазари в световен мащаб, а през първите си 16 месеца в Лагос Uber е извършила с 30% превоза, отколкото през първите си 16 месеца в Лондон. В Гана Uber си партнира с транспортното министерство за създаването на регулаторна рамка за технологиите, свързани със споделеното пътуване, така че да не се сблъска с проблемите, които има на други пазари.

Но както на други места, операциите на Uber в някои африкански страни се сблъскват с протести на профсъюзите на таксиметровите шофьори, които твърдят, че нейният модел на работа ще навреди на бизнеса им.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още