IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск към Пекин: Вярвайте ни, ние сме точно като TikTok

Очаква се лидерът на Tesla да посети Китай през април

22:33 | 22.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че колите на компанията му никога не са били използвани за шпиониране на Китай. Думите му са в отговор на твърдения, че военните в азиатската страна са забранили колите на американския гигант заради подобни опасения, пише CNN.

“Имаме много силен стимул да се отнасяме с голяма поверителност към всяка информация“, заяви милиардерът в събота пред Китайския форум за развитие – годишна конференция, организирана от едно от звената на Държавния съвет към правителството. „Ако Tesla използваше колите си, за да шпионира в Китай или другаде, щяхме да сме затворени“.

Само няколко часа по-рано Ройтерс и Bloomberg писаха, че китайските военни са наложили забрана превозните средства на компанията да влизат в техните комплекси, като са изразили безпокойство от камерите, с които колите разполагат.

В допълнение към това в петък The Wall Street Journal писа, че правителството забранява на „военните и други служители в ключови държавни компании“ да карат автомобили, произведени от американския производител, „позовавайки се на опасенията, че данните, които колите събират, могат да бъдат източник“ на информация, която засяга националната сигурност.

Медиите твърдят, че са получили информацията от източници, пожелали да останат анонимни. Tesla не е отговорила на запитванията на CNN днес.

Китайското министерство на външните работи коментира, че не е запознато със спецификата на случая с Tesla.

„Но всяка компания, която оперира и инвестира в чужбина, трябва да се съобразява със законите и регулациите във въпросната страна. Що се отнася до чуждестранните компании, които идват в Китай, за да работят и инвестират, съобразявайки се със закона и регулациите, Китай ги привества отворен е за тях, и е посветен в създаването на една по-добра бизнес среда за фирмите във всички държави“, посочва министерството.

В рамките на видео разговор в събота Мъск сравни случая с проблемите на TikTok миналата година. Приложението, което е собственост на ByteDance беше изправено пред потенциална забрана в Съединените щати през 2020 г. заради опасения за националната сигурност.

„Съединените щати искаха за спрат TikTok. За щастие, това не се случи“, посочи Мъск. „Много хора бяха притеснени за TikTok. Но смятам, че подобен тип притеснения са ненужни, а ние трябва да научим уроците си от тях“.

Големи залози

Tesla разви значително бизнеса си в Китай през последните няколко години, особено след изграждането на завода си Gigafactory в Шанхай. През 2019 г. тя започна да произвежда коли там, за да увеличи присъствието си на най-големия пазар на автомобили в света, а Мъск дори нарече завода „шаблон за бъдещ растеж“. Компанията успя да запази пълен контрол над проекта, което беше необичайно по това време. Освен това се радва на силна подкрепа от правителството през последните години.

Но американският автомобилен производител наскоро си навлече критиките на регулаторите, което накара някои анализатори да се чудят дали специалната връзка с властите не е приключила. През последния месец Tesla беше призована от китайските власти да отговори на въпроси за качеството на произведените в Шанхай коли.

Според статия в The South China Morning Post от събота, която се позовава на анонимен източник, забраната на военните е издадена „преди няколко седмици“, защото китайските лидери са „особено притеснени“ за превозните средства на компанията. Според вестника Мъск може да посети Китай през следващия месец.

Китай е ключова част от глобалната стратегия на Tesla и остава онова, което оправдава високата цена на акциите на Tesla за следващите години, твърди Дан Айвс, управляващ директор на Wedbush Securities.

Ето защо през последните няколко дни Wall Street се фокусира върху това какви са действията на Tesla или на Мъск в отговор на случващото се, пише Айвс в бележка до клиентите от неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още