IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мън Уанджоу може да е разкрила, че Huawei има офис в Иран

Съдебни документи подсказват, че канадските гранични власти са успели да разберат това при задържането на Уанджоу

11:07 | 21.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният финансов директор на Huawei предполагаемо е казала на представител на канадските гранични власти, че компанията има офис в Иран – твърдение, което потенциално подсилва американските обвинения, че китайският технологичен гигант се е занимавал с дейности, нарушаващи американските санкции, пише Bloomberg.

Когато Мън Уанджоу е била задържана миналия декември по искане на САЩ за екстрадиция, тя е била разпитана от канадски представител на граничните власти за бизнес отношенията на Huawei с Иран и дали компанията продава продукти в държави, в които не трябва да го прави, сочат съдебни документи.

Мън първоначално е отговорила: „Не знам“, показва откъс от декларацията на представителя на граничната полиция, който след това ѝ казал, че му е трудно да повярва, че главният финансов директор на компания за милиарди не знае такива подробности. Твърди се, че Мън е заявила, че „компанията има офис в Иран“, сочи документът.

Съединените щати обвиниха Huawei, че управлява тайно дъщерно дружество в Иран, което предлага американски стоки, услуги и технологии, което представлява нарушение на американските санкции. Компанията отрича всичко това. Тя не е отговорила на запитванията за коментар за изявлението на Мън и какво точно прави офисът в Иран.

Случаят срещу Мън, дъщерята на милиардера и основател на Huawei Рън Джънфей, е част от по-широката кампания на САЩ срещу мрежовия гигант. Администрацията на Доналд Тръмп забрани на Huawei да купува от американски доставчици, което постави компанията в центъра на ескалиращата търговска война между Пекин и Вашингтон.

Днес съдът пусна и видео от тричасовото задържане на Мън на летището във Ванкувър, на което се вижда, че тя е облечена в черни дрехи, бели маратонки и има осем чанти с багаж, натрупани на количка.

Документите и кадрите бяха предоставени от нейната защита, за да подкрепят аргументите, че канадските власти са измамили Мън за истинската същност на нейното задържане, за да съберат доказателства за ФБР в САЩ.

Нейната защита иска съдът да отхвърли делото за екстрадиция с аргумента, че Мън е била незаконно задържана, претърсвана и разпитвана, вместо да бъде арестувана незабавно.

Според документите на Мън е било разрешено единствено да се обади на адвокат – четири часа, след като е задържана, а полицай ѝ е казал: „Да, ако намериш адвокат по-рано, можеш да отидеш в САЩ по-рано“. По искане на ФБР канадските гранични власти са принудили Мън да предаде всичките си устройства и пароли, а след това са съхранили джаджите в специални чанти, така че да ги предпазят от намеса от дистанция.

Прокуратурата в Канада има срок до 17 септември да отговори на исканията на защитата. Следващите изслушвания се очаква да започнат на 23 септември.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още