IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley оряза оценката на Waymo с цели 70 млрд. долара

Банката е разочарована от бавното развитие на технологията за автономните коли

09:32 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската търговска банка Morgan Stanley понижи прогнозата си за стойността на бизнеса на Alphabet с автономни коли – Waymo, посочвайки, че разработката на технологията отнема много повече време от очакваното, пише Bloomberg.

Waymo е на стойност 105 млрд. долара, посочва в бележка до клиентите анализаторът на Morgan Stanley Браян Новак. Сумата е значително по-ниска от тази година по-рано, която беше 175 млрд. долара.

„Има редица препятствия, свързани с комерсиализацията и усъвършенстването на технологията за автономно шофиране“, написа Новак. „Най-важното е, че подценихме колко дълго ще е необходимо шофьорите по безопасността ще трябва да са в колите, както и колко дълго ще е времето за пускането на услугите за автономно споделено пътуване“.

Еуфорията около самоуправляващите се коли утихна, след като инвеститорите и анализаторите осъзнаха, че масовото използване на технологията няма да се случи скоро. Waymo, Uber Technologies, General Motors, Tesla и други продължават да бележат напредък и да правят тестове, но мечтата, че шофьорите хора ще бъдат премахнати през следващите няколко години беше развенчана.

През 2018 г. самоуправляваща се кола на Uber блъсна и уби пешеходец, което предизвика разследване от страна на регулаторите и силна реакция от страна на някои организации за безопасност на потребителите. Трагедията успя да охлади страстите в индустрията.

Катастрофата на Uber беше кошмарът, от който светът на автономните коли се страхуваше, но очакваше.

Waymo, която е пионер в тази област, разполага с услуга за споделени автономни коли с поне 1000 потребители, но тя все още е ограничена само във Финикс. Превозните средства често имат и шофьор за сигурност зад волана.

Говорителка на Waymo не е отговорила веднага на запитванията за коментар.

Morgan Stanley твърди, че по-ниската оценка на Waymo се дължи отчасти и на по-малката рентабилност на споделените пътувания, тъй като звеното на Alphabet ползва повече шофьори за безопасност и по-дълго губи пари. По-бавното въвеждане на автономните услуги също е фактор за понижаването на оценката, обявиха анализаторите от банката.

И все пак Новак остава оптимист за дългосрочния потенциал на технологията, както и за печалбата за онзи, който успее да постигне доминация в тази нова индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още