IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monster се изправя в съда срещу Beats

Производителят на аудио оборудване Monster твърди, че е бил измамен за сделката между Beats и Apple

14:37 | 07.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на аудио оборудване Monster и неговият главен изпълнителен директор съдят Beats Electronics на Apple, нейните основатели Джими Айовин и Доктор Дре, както и тайванския производител на смартфони HTC, по подозрения за заговор за измамят Monster за сделката с Beats. Последната беше купена от Apple за 3,2 млрд. долара миналата година, пише Wall Street Journal.

В жалбата, подадена в съда в Сан Матео, Калифорния, Monster посочва, че „Beats е придобита чрез измама“ чрез „фиктивна сделка“ с HTC, която се е съгласила да купи 51% дял от Beats за 300 млн. долара през 2011 г.

Monster твърди, че Beats е изкупила обратно 25,5% от HTC и то по-малко от месец след приключването на сделката, което е позволило на Beats да приключи връзката си с Monster заради клаузата за промяна в собствеността.

Monster помогна за пускането на марката слушалки Beats, която стана особено популярна сред знаменитостите и тийнейджърите след появата си през юли 2008 г. Monster твърди, че тя е разработила, произвела и се е грижила за дистрибуцията на слушалките в замяна на права за лицензиране на марката Beats и маркетинг от известни личности като Айовин и Доктор Дре, чието истинско име е Андре Йънг.

Monster твърди, че клаузата за смяната в собствеността я е принудила да прехвърли интелектуалната си собственост на Beats, а заради това компанията е загубила приходи за милиони долари.

Във връзка с притесненията си за липсата на прозрачност в Beats след сделката с HTC, главният изпълнителен директор на Monster Ноел Лий също намали дела си в Beats от 5% до 1,25%.

През септември 2013 г., осем месеца преди Apple да се съгласи да купи Beats през май 2014 г., Лий продаде акциите си. В жалбата Лий твърди, че е направил това, след като е бил подведен от член на управителния съвет, който по това време му казал, че в близките две години не се задават никакви сделки.

Според Monster Айовин и старши вицепрезидентът на Apple Еди Кю по-късно са обявили на технологична конференция, че по сделката се работи от няколко години. Apple не е посочена като обвиняем по делото.

В жалбата се посочва, че 5-процентният дял на Лий в Beats щеше да е на стойност 100 млн. долара.

Говорителят на Beats отказва да коментира случая, а Айовин и Доктор Дре не са открити за коментар. HTC не е отговорила на запитването за изявление по темата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още