IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta обмисля да отвори първите си физически магазини

Компанията иска да показва устройствата, чрез които потребителите ще имат достъп до метавселената

19:00 | 05.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nick Otto/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nick Otto/Bloomberg

Компанията Meta, доскоро известна като Facebook, обсъжда отварянето на първите си магазини за търговия на дребно, докато се опитва да направи пробив в метавселената, пише The New York Times.

Магазините, за чието отваряне не е обявена дата, ще позволят на компанията да показва устройства, като очила за виртуална реалност и такива за телеконферентни разговори, които позволяват на хората да провеждат видеочат през Facebook. Това ще са първите физически магазини на гиганта.

Новините за плановете на компанията се появяват само седмица, след като Facebook смени името си на Meta. Тя заяви, че променя фокуса си към изграждането на виртуален свят, или метавселена, в която потребителите ще могат да се социализират, да работят и играят. Ритейл планът, който все пак може да бъде отменен, подсказва, че Meta се нуждае от присъствие във физическия свят, за да показва какво ще може да прави във виртуалния.

Компанията продава няколко продукта, които потребителите ще могат да тестват на живо. Нейните очилча за виртуална реалност Oculus Quest, които ще бъдат ребрандирани на Meta Quest, дават възможност на хората да видят каква е визията на компанията за метавселената преди да решат дали да ги купят. Компанията също така продава устройствата за видеочат Facebook Portal, които също ще бъдат прекръстени – на Meta Portal. И двете предложения се продават в някои места за продажба на дребно като Best Buy.

През последните месеци Meta е обект на критики, след като бивша служителка на Facebook разкри документи на компанията пред Конгреса на САЩ и пред медиите. Те разкриват, че гигантът е бил наясно с редица проблеми в своите платформи, но е избрал да ги игнорира, а не да ги реши.

Компании като Apple постигнаха успех с физическите си магазини, а Google наскоро отвори своя първи търговски обект. Microsoft пък се отказа от своите магазини миналата година, за да се фокусира върху онлайн продажбите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още