IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mastercard надмина прогнозите за печалбата след скока на потребителските разходи

Възраждането на туризма също подкрепя бизнеса на компанията

12:06 | 30.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Mastercard отчете печалба за второто тримесечие, която лесно надмина прогнозите благодарение на възстановяването на глобалните разходи на фона на отварянето на бизнеса и възраждането на туризма, предава Ройтерс.

Трансграничните обеми на компанията, които проследяват разходите по нейните карти извън страната на издаване, са нараснали с 58% в местни валути, подкрепени от увеличението на международните пътувания. Година по-рано тези обеми се свиха с 45% за същия период.

„Международният туризъм все още е в ранен етап на възстановяване и носи допълнителен потенциал за растеж“, коментира главният изпълнителен директор Майкъл Мийбах.

Mastercard наблюдава подобрения в туризма между Съединените щати и Латинска Америка, както и увеличение на пътуванията в Европа, допълва той.

Цената на акциите нарасна с 2,6% до 393,74 долара благодарение на отчета.

Разходите за полети на американските потребители са се възстановили значително от началото на тримесечието, а обемите вече са до нивото си преди пандемията, коментира главният финансов директор Сачин Мехра.

Международните пътувания в Азиатско-Тихоокеанския регион се възстановяват по-бавно, твърди Мехра и допълва, че е трудно да се прогнозира кога там ще има по-голям ръст на туризма, предвид разпространението на коронавирусните варианти.

Потребителските разходи са нараснали през тримесечието, благодарение на правителствените стимули, което изпрати доларовата стойност на обработените от Mastercard трансакции с 33% нагоре до 1,9 трлн. долара.

Като се изключат някои елементи, нетната печалба се е увеличила до 1,9 млрд. долара, или 1,95 долара на акция, от 1,4 млрд. долара, или 1,36 долара на акция, година по-рано.

Средната прогноза на анализаторите беше за печалба от 1,75 долара на акция по данни на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още