IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марко Рубио: И Honor трябва да влезе в черния търговски списък на САЩ

Според републиканеца компанията е "звено" на китайското правителство

14:57 | 15.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Американските републикански сенатори, водени от Марко Рубио, призоваха администрацията на Джо Байдън да постави в черния търговски списък на страната Honor, бившето звено на китайския телекомуникационен гигант Huawei, описвайки фирмата като заплаха за националната сигурност, предава Ройтерс.

В писмо от четвъртък, разгледано от информационната агенция, Рубио нарича Honor „звено“ на китайското правителство с отново неограничен достъп до същите ключови американски технологии, които в момента са забранени на Huawei. Писмото засилва все по-големия брой призиви за подобни рестриктивни действия.

Чрез отделянето на бюджетния бранд смартфони през ноември 2020 г. от китайския гигант в производството на телекомуникационно оборудване, „Пекин ефективно избягва ключовия американски контрол над износа“, пише Рубио в писмо, подписано и от сенаторите Джон Корнин и Рик Скот.

„Ако не предприеме действия в отговор, Министерството на търговията рискува да създаде опасен прецедент и да съобщи на противниците си, че му липсва капацитет и достатъчно силна воля да накаже един откровен финансов инженеринг от авторитарен режим“.

Honor и Министерството на търговията във Вашингтон не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

Huawei е отказала да коментира отвъд това да отбележи по-ранно свое изявление, в което се казва, че няма да притежава акции, нито ще участва в управлението на Honor след отделянето ѝ. Китайското посолство във Вашингтон заяви, че Съединените щати са продължили с атаките си срещу Huawei, без да представят сериозни доказателства в подкрепа на обвиненията си.

Администрацията на Доналд Тръмо постави Huawei в черния търговски списък на страната през 2019 г., посочвайки, че фирмата представлява заплаха за националната сигурност. Компанията отрича тези обвинения. Чрез този ход американските власти направиха така, че американските доставчици да се нуждаят от специален лиценз, за да могат да продават ключови технологии като чиповете на Huawei.

Google също така получи забрана да предоставя техническа поддръжка на новите модели на китайския гигант, както и да му дава достъп до Google Mobile Services.

След като санкциите срещу компанията започнаха да я засягат, Huawei обяви, че ще продаде Honor на консорциум от над 30 играча.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още