IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Листването на Klarna в Лондон зависи от финансовата регулация след Brexit

Компанията се колебае между IPO в Ню Йорк и такова в британската столица

22:01 | 19.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Най-високо оцененият европейски стартъп Klarna Bank заяви, че решението ѝ дали да продължи с голямото си листване в Лондон зависи от регулацията на финансовите услуги във Великобритания след Brexit, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на шведската компания за разплащания Себастиан Семиатковски се надява, че британското правителство „следва стъпките на Сингапур“ в разхлабването на бюрократичната тежест върху индустрията. Той иска правилата, които позволяват на клиентите да „сменят банките с натискането на един бутон“.

Разрешаването на иновации във финансите би помогнало на Klarna и на други финтех компании да грабнат от бизнеса на традиционните кредитни карти. Klarna позволява на потребителите да „купуват сега и плащат по-късно“ на безлихвени вноски за продукти, които купуват от онлайн търговци като Asos, Decathlon и Lululemon.

Klarna има над 90 млн. потребители и над 14 млн. клиенти по света, както и офиси в Лондон и Манчестър. Тя обмисля първично публично предлагане в британската столица след година или две. Напускането на Европейския съюз от Великобритания е създало „невероятни възможности‘ за Лондон да се превърне в център на банковото дело и финансовите технологии, коментира главният изпълнителен директор в интервю.

Същевременно Klarna планира да кандидатства за британски банков лиценз в рамките на тригодишния гратисен период след Brexit, който изтича през април следващата година, така че да може да започне да приема депозити във Великобритания. Компанията обмисляше IPO в Ню Йорк, но може да избере и Лондон, коментира изпълнителният директор в интервю за Quartz, публикувано по-рано тази седмица.

„Когато преценяваме къде да се листнем, ще обмислим редица фактори, включително инвестиционната култура и апетита за дългосрочен поглед над нещата, потенциала за справедлива оценка и силата на подкрепата към финтех сектора, която, разбира се, е много силна във Великобритания“, посочва говорителят на Klarna.

Като се имат предвид амбициите на Klarna за нейното първично публично предлагане, това, което притеснява Семиатковски, е бъдещето на фондовите пазари, след като рестрикциите заради коронавируса бъдат разхлабени. Klarna беше оценена на 31 млрд. долара в рамките на нов кръг на финансиране по-рано тази година, което е тройно повече спрямо стойността ѝ от септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още