IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Samsung ще се откаже от мястото си в борда

Това се случва преди ново разследване за даване на подкуп

21:43 | 08.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерът на Samsung Electronics Лий Дзие Юн планира да се откаже от мястото си в борда на директорите, след като мандатът му изтече в края на октомври, докато се подготвя за пореден съдебен процес за предполагаемо даване на подкуп, твърди източник на Bloomberg, запознат с въпроса.

Милиардерът наследник на компанията няма да се опита да удължи тригодишния си мандат в борда на технологичния гигант, когато той приключи на 26 октомври, но ще остане начело на най-големия производител на чипове и смартфони в света, допълва източникът, пожелал анонимност.

По думите му вместо това Лий ще продължи да управлява Samsung Electronics от поста заместник-председател, макар че бордът ще остане ключов за цялото управление.

51-годишният Лий поставя известна дистанция между себе си и най-големия южнокорейски конгломерат преди повторния съдебен процес, който може да го върне в затвора. Той е изправен и пред допълнителни обвинения в рамките на нашумелия случай, който разпали гнева на корейците срещу магнатите, които контролират икономиката на страната, и който помогна за свалянето на бившия президент Пак Кън-хе.

Когато Лий стана част от борда през 2016 г., това беше сметнато за символичен ход, с който той да излезе от сянката на болния си баща и да затвърди властта си над Samsung. Целта беше той да покаже позицията си на лидер, който движи стратегически въпроси като сливанията и придобиванията.

Но няколко месеца по-късно ситуацията рязко се промени. Лий беше замесен в държавния скандал и прекара около година в затвора, борейки се с обвинения, че е предлагал коне и парични средства на довереник на тогавашния президент, за да получи подкрепа за сливане от 2015 г., което затвърди контрола му над групата Samsung.

След излизането си от затвора през 2018 г. Лий беше зает да възстановява имиджа си като лице на успешна корейска компания. Той се присъедини към визитата на новия президент в Индия и Пхенян и разшири мрежата си от контакти, срещайки се с Мохамед бин Салман и индийския магнат Мукеш Амбани.

Единственият син на болния председател на Samsung Лий Кън-хе ще остане начело на Samsung, борейки се със списък от сериозни задачи, включително управлението на компанията в една индустрия, която бележи спад. Оперативната печалба на компанията спадна с повече от 50% през тримесечието до септември, макар че спадът е по-нисък от очакваното.

Както подчерта Лий в серия от съобщения до медиите, компанията трябва да продължи да инвестира в бизнеси на бъдещето, като чипове и дори мобилни мрежи от шесто поколение, за да преодолее нарастващата несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още