IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Samsung се сблъсква с нови обвинения в съда

Този път става дума за манипулации на цените на акциите и други нарушения, помогнали му да затвърди властта си над Samsung Electronics

12:55 | 01.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейски прокурори обвиниха лидера на Samsung Group Лий Дзие-Юн в манипулация на цените на акциите и нарушаване на доверието с цел затвъждаване на контрола върху групата, предава Ройтерс.

Те са решили да повдигнат обвинение срещу 52-годишния Лий поради сериозността на манипулирането на капиталовия пазар във връзка със сливане от 2015 г. на две от звената на Samsung, помогнало на ръководителя да получи по-голяма власт над диаманта в короната на групата – Samsung Electronics.

Обвиненията са повдигнати въпреки препоръката на независима комисия от юни това да не се случва.

Те включват нелоялни сделки и манипулация на пазарните цени според Закона за капиталовите пазари, нарушаване на доверието в бизнеса и счетоводна измама според Закона за външния одит, гласи изявлението на прокурорите.

Адвокатите на Лий не са коментирали въпроса.

Случващото се полага основите на съдебен процес срещу лидера на Samsung. Той няма да бъде задържан, тъй като през юни съдът в Сеул отказа искане за заповед за арест. Но съдът заяви, че прокурорите изглежда са събрали значително количество доказателства и процесът вече може да бъде задвижен.

Отделно от това Лий е обвинен, че е давал коне на дъщерята на довереник на бившия президент Пак Кън-хе, за да си спечели държавна подкрепа за сливането на двата филиала.

Акциите на основните фирми на Samsung до голяма степен останаха без промяна в цената. При Samsung Electronics стойността на книжата нарасна с 0,6%, при Samsung C&T – с 3,2%, спрямо 1,1% повишение на целия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още