IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Samsung реши да не обжалва присъдата си

Екипът на Лий обяви, че той "смирено приема" решението да влезе в затвора

13:15 | 25.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Лидерът на Samsung Electronics Лий Дзие-юн е решил да не обжалва присъдата си за лишаване от свобода, която го вкарва в затвора за следващите 18 месеца във време на нарастваща глобална несигурност, пише Bloomberg.

Лий „смирено приема“ решението на съда, обяви адвокатът му днес. Миналата седмица съд в Сеул постанови 30-месечна присъда на милиардера, макар че той вероятно ще лежи в затвора 18 месеца, след като вече прекара една година затворен, преди да бъде освободен през февруари 2018 г. Южнокорейските специални прокурори, които първоначално поискаха 9-годишно лишаване от свобода, също са решили да не обжалват делото, съобщи YTN, като се позовава на тяхно изявление.

Присъдата бележи края на дългогодишен корупционен скандал, който свали от власт предходния президент на Южна Корея Пак Кън-хе. Лий беше обвинен в предлагането на подкупи, включващи коне и други плащания, така че да получи подкрепа за наследяването на най-големия южнокорейски конгломерат. Процесът, както и втори случай, засягащ сливане на две от подразделенията на Samsung, надвиснаха над компанията, която така и не успя да обяви Лий за свой официален председател след смъртта на баща му.

От Samsung Electronics отказват да коментират решението за отказ от обжалване. Книжата на най-високо оценената южнокорейска компания повишиха стойността си в Сеул с 3%, след като през последната година цената на акциите скочи с над 40%.

Липсата на лидер крие рискове за най-големия производител на чипове за памет в света, който прави и смартфони и потребителска електроника. Той се сблъсква с тази криза в момент, в който се бори с пандемията, с бурните отношения между САЩ и Китай и засилващата се конкуренция на пазара на мобилни устройства и чипове.

Ежедневните бизнес процеси на Samsung се управляват от множество мениджъри, а отсъствието на Лий може да спре или да усложни по-големите инвестиции или стратегическите дългосрочни ходове. Лидерът има активна роля в компанията, като често присъстваше на държавни и публични събития, след като беше освободен от затвора.

Лий е изправен и пред друго дело, свързано с противоречивото сливане между Samsung C&T и Cheil Industries през 2015 г. По този казус той е обвинен в няколко неща, вариращи от нарушения на закона за капиталовите пазари до неспазване на задълженията си. В този случай той ще трябва да присъства на изслушванията, докато излежава присъдата си в затвора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още