IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Samsung обжалва 5-годишната си присъда

Той може да бъде задържан максимум четири месеца, докато съдът разглежда жалбата му

09:07 | 28.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от адвокатите защитници на заместник-председателя на Samsung Electronics Лий Дзие Юн е подал документи за обжалване на петгодишната присъда, която Лий получи за даване на подкуп и по други обвинения, обяви в понеделник Централният окръжен съд в Сеул на уебсайта си.

На него не се дават никакви подробности относно обжалването, което ще бъде възложено на висша инстанция, предава Ройтерс.

Присъдата на милиардера е крайъгълен камък в дългогодишния икономически ред в Южна Корея, който е доминиран от мощни семейни конгломерати.

Адвокатът на Лий е отнесъл редицата запитвания на медиите до Samsung, но говорителката на компанията не е направила незабавни коментари относно обжалването на присъдата, която беше издадена в петък.

49-годишният Лий е наследник на една от най-големите корпоративни империи в света. Той беше задържан през февруари тази година по обвинения в подкупи, давани на довереник на президента Пак Кън-хе, която вече е отстранена от поста си. Целта на Лий е била да си осигури контрол върху конгломерата, който притежава Samsung Electronics, водещият производител на смартфони и чипове в света.

Samsung Group оперира в редица области – от лекарствата до потребителската електроника, застраховането и хотелиерството.

Според корейските закони Лий може да бъде задържан най-много четири месеца, докато съдът разглежда жалбата му.

В понеделник книжата на Samsung Electronics понижиха още повече стойността си – с 1,6%, в сравнение с 0,4% спад на индекса Kospi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още