IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Samsung Electronics отрече обвиненията на прокурорите и се извини

В емоционално изявление Лий Дзие Юн заяви, че никога не е искал от властите нищо за себе си и за компанията си

09:37 | 08.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заместник-председателят на Samsung Electronics Лий Дзие Юн отговори на критиките и отрече обвиненията срещу себе си, след като в понеделник прокурори поискаха той да получи присъда от 12 години лишаване от свобода. Той е обвинен в даването на подкупи на бившия президент на Южна Корея в замяна на засилване на контрола си върху южнокорейския технологичен гигант, предава Ройтерс.

Лий, който де факто е лидер на един най-големите азиатски конгломерати, е в ареста от февруари по редица обвинения – от злоупотреби до лъжесвидетелстване. Всичко това се случва в рамките на скандал, който разтърсва страната от месеци и в крайна сметка доведе до отстраняването на бившия президент Пак Кън-хе от поста ѝ.

Лий ще получи най-дългата присъда за затвор за директор на южнокорейски конгломерат, ако съдът го намери за виновен, когато се произнесе окончателно на 25 август – два дни преди срокът за задържането на Лий да приключи.

Сред другите обвинения, пред които е изправен, са и неправомерни прехвърляния на активи в чужбина.

"Никога не съм молил никого, включително президента, за нищо за компанията или в моя полза“, коментира Лий във финалното си изявление, а гласът му трепереше. "Дълбоко съжалявам, че съм донесъл такова разочарование и се извинявам“, заяви Лий.

Samsung Electronics не коментира искането на прокурорите. Акциите на компанията понижиха стойността си с 0,3% в понеделник, изтривайки минималните ръстове, които записаха в началото на сесията.

Прокурорите твърдят, че наследникът на Samsung е плащал на два фонда, подкрепяни от Пак, и е спонсорирал кариерата на дъщерята на довереник на президента, с цел да получи правителствена подкрепа за своите усилия за укрепване на контрола си върху Samsung.

"Макар че Лий се е облагодетелствал от всичко това (в случая с подкупването), той прехвърля вината на останалите обвинени“, коментира прокурорът Пак Юн-со пред съда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още