IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Samsung Electronics е призован на разпит в Южна Корея

Лий Дзие Юн и компанията му са обвинени в плащането на подкупи за получаването на неправомерна държавна подкрепа

10:25 | 11.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Заместник-председателят на Samsung Electronics Лий Дзие Юн беше призован за разпит от южнокорейските специални прокурори във връзка с обвинения, че най-големият конгломерат в страната е плащал подкупи, за да получи подкрепа за сливането на филиали, пише Bloomberg.

Специалните прокурори, които разследват скандала за злоупотреба с влияние, призоваха Лий, който в момента де факто е лидер на Samsung Group. Той трябва да се яви пред тях в 9:30 ч. местно време в Сеул в четвъртък, заяви говорителят на прокурорите в брифинг за медиите. Новините представляват нов удар за южнокорейската компания след проблемите със самозапалващите се смартфони Note 7, които бяха спрени от производство миналата година. Кризата с устройствата струва на конгломерата над 6 млрд. долара.

Лий е привикан като заподозрян за даването на подкуп. Прокурорите разследват дали Samsung не е извършила плащания на лица, контролирани от Чой Суун-съл, довереник на президента Пак Кън Хе, за спечелване на подкрепа за спорното сливане на Cheil Industries и Samsung C&T през 2015 г. Други двама директори на Samsung бяха извикани на разпит в понеделник, за да отговорят на въпроси за ролята на компанията в разследване, което доведе до импийчмънта на президента.

Южна Корея е в хватката на президентския скандал в продължение на месеци, а милиони хора излязоха на протест по улиците, за да поискат отстраняването на държавния глава от поста. Разследването обаче се пренесе към бизнес общността. Офисите на Samsung Electronics бяха претърсени, а милиардерът Лий се присъедини към лидерите на осем други корпорации, които са призовани на разпит.

Samsung и нейните висши мениджъри са обвинени в оказване на подкрепа на Чой, дългогодишен приятел на Пак, както и на дъщеря ѝ, в замяна на осигуряването на безпроблемно прехвърляне на властта на Лий в конгломерата. Представител на Samsung е отказал да коментира.

През декември Лий и други бизнес магнати бяха разпитани от властите, а милиардерът заяви, че досега не е нареждал дарения в замяна на преференциални условия и отрече обвиненията, че е получил неправомерно държавна подкрепа, за да прокара сливането. И все пак Лий, който получи забрана за пътуване, потвърди личните си срещи с Пак, както и че Samsung е предоставила кон на стойност 1 млрд. вона (837 хил. долара), който е бил ползван за уроците по езда на дъщерята на Чой. 

48-годишният Лий Дзие Юн на практика ръководи Samsung, откакто баща му Лий Кун-хъ получи сърдечен удар преди повече от две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vikity33
преди 7 години
* И Че-йонг, И Кун-хи, Чой Сун-шил. Ако не можете да пишете корейските имена на български поне ги оставете в романизирания им вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още