IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши на БТК да придобие собственика на интернет доставчика Онлайн Директ

Сделката е и за свързаните дружества - доставчици на телевизия и интернет, „ТВН Дистрибуция България“ ЕООД и „Телко Инфраструктури“ ЕООД

21:17 | 06.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Vivacom</em></p>

Снимка: Vivacom

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на „Българска телекомуникационна компания” ЕАД (БТК) да придобие пряк контрол върху доставчика на интернет и телевизия „Нетуоркс-България“ ЕООД, както и свързаните дружества „ТВН Дистрибуция България“ ЕООД и „Телко Инфраструктури“ ЕООД, чрез закупуването на 100% от техните дялове, вижда се от решение, публикувано на сайта на антимонополния регулатор.

Със сделката БТК придобива косвен контрол върху интернет доставчика „Онлайн Директ“ ЕООД, който е дружество на „Нетуоркс-България“.

Така БТК (Vivacom) още повече засилва позициите си на пазара на интернет и телевизия, след като в началото на годината придоби доставчиците Нет1, КомНет София и Н3.

Комисията заключава, че в резултат на планираната сделка новата обединена група няма да има нито способност, нито стимул за ограничаване на ефективната конкуренция на вертикално засегнатите пазари. Налице са алтернативни оператори, които са в състояние да оказват ефективен конкурентен натиск върху консолидираната група, посочва се в решението.

БТК очаква, че планираната трансакция ще доведе до по-висока клиентска удовлетвореност, доколкото с придобиването на „Нетуоркс“ и „ТВН Дистрибуция“ БТК ще комбинира своя дългогодишен опит в поддържането и предлагането на висококачествени телеком услуги с добре развитата локална мрежа на „Нетуоркс“, за да осигури достъп до новите технологии на още повече потребители, посочва се в документа, публикуван на сайта на КЗК.

Преди сделката БТК отчита пазарен дял на базата на брой линии в диапазона 20-30%, както и по приходи. Дяловете на дружеството след концентрацията ще се увеличат незначително с тези на придобиваното предприятие, чийто пазарен дял е в диапазона 0-5%, посочват от КЗК. Така БТК ще запази позициите си на пазара, като в някои сегменти ще увеличи значително приходите си, но пазарният дял няма да претърпи съществени промени.

Що се отнася до разпространението на радио- и телевизионни програми на дребно (платена телевизия на дребно), на база брой абонати на дребно БТК ще запази своята позиция с дял в диапазона 20-30% и пазарното ѝ присъствие няма да се увеличи значително заради малкия дял на придобиваните компании. Подобен е изводът и за приходите на дружеството.

На пазара на фиксиран достъп до интернет на дребно БТК също ще запази позициите си, макар че ще увеличи абонатите си и приходите.

На пазара на пакетни услуги Vivacom така или иначе вече е лидер с 33,4% дял след сделката от началото на годината. С това споразумение делът на компанията ще нарасне на 37%. На пазара на телевизия и интернет БТК ще изпревари А1 след тази сделка и ще стане лидер, поне според данните от 2019 г. КЗК още не разполага с данни за 2020 г., уточнява регулаторът.

КЗК посочва, че групата след концентрацията не би имала стимул от предприемането на изключващи/възпиращи стратегии предвид възможните неблагоприятни последици от тях, като загуба на ключово телевизионно съдържание, загуба на значителни приходи от договори за разпространение с платформени/телевизионни оператори, приходи от реклама и др., а останалите пазарни участници запазват пазарната си сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още