IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на плазмените телевизори наближава

Samsung спира производството на телевизори с плазмени екрани от ноември

16:17 | 03.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Един от последните останали производители на плазмени телевизори – Samsung SDI, филиал на южнокорейския технологичен гигант Samsung Electronics, обяви през тази седмица, че през ноември ще прекрати производството на телевизори с плазмени екрани. Причината за това решение е слабото търсене, пише Wall Street Journal.

Това означава, че от този момент нататък LG Electronics, която е значително по-малък играч в сектора, ще е единствената компания в света, която ще прави плазмени телевизори.

LG ще продава такива телевизори „докато има търсене“, заяви говорителят на компанията. Същевременно приходите от продажбата на плазмените телевизори представляват само процент от оборота на компанията днес.

Японския гигант Panasonic, който някога беше най-големият играч на пазара на такива екрани, се оттегли окончателно от него през миналата година.

Между 2000 и 2005 г. плазмените екрани бяха описвани като следващо поколение технология в областта на производството на телевизори. Те се конкурираха с течнокристалните дисплеи (LCD), но компаниите имаха затруднения в производството на по-малки екрани с по-висока резолюция. В крайна сметка LCD екраните надвиха всички и навлязоха много по-широко.

Някои анализатори твърдят, че плазмените телевизори имат повече предимства пред LCD телевизорите. Но LCD технологията се подобри значително с течение на времето и плазмените дисплеи станаха много по-малко привлекателни за потребителите.

През второто тримесечие на тази година са продадени само 2 млн. плазмени телевизора в цял свят, което означава, че има 16% спад спрямо миналата година, сочат данни на компанията за проучвания IHS. За сравнение, в рамките на същия период са продадени 47 млн. LCD телевизора.

Samsung SDI започна дейност като доставчик на дисплеи през 70-те години, а след това се превърна в производител на плазмени и течнокристални телевизори. В момента филиалът произвежда по-модерни органични светодиодни (OLED) екрани, които са по-тънки и по-енергоефективни от LCD мониторите.

Много експерти смятат, че OLED индустрията ще замени LCD технологията, въпреки че производителите имат затруднения в масовото производство на OLED екрани, особено за големи телевизори.

Животът на плазмените панели е пред своя край и те постепенно ще бъдат изместени от производството, заяви още през миналата година главният изпълнителен директор на Samsung SDI пред Wall Street Journal. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
jujo_si
преди 9 години
Ами те Samsung спряха и OLED. Ще правят само LCD, А LG ще прави и плазма и OLED. Samsung са ***, натрапват скапания Edge Led а не могат да го правят. Винаги са с clouding и flashing. Според мен трябва да се забрани Edge Led, печалбите там явно са големи защото е евтино да се произвеждат, но качеството е под всякаква критика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още