IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Космическият стартъп на Джеф Безос ще доставя ракетни двигатели на Пентагона

Blue Origin успя да се пребори с конкуренцията на Aerojet Rocketdyne Holdings и ще участва в изстрелването на военни сателити в околоземна орбита

13:21 | 27.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският стартъп Blue Origin LLC, ръководен от генералния изпълнителен директор на Amazon и най-богат човек на планетата Джеф Безос, е подписал договор за доставка на двигатели за новото поколение ракети Vulcan, които ще транспортират до околоземна орбита сателити на Пентагона, предава Wall Street Journal.

United Launch Alliance LLC, съвместно предприятие между Being Co. и Lockheed Martin Corp., което изстрелва военни сателити в орбита, обяви, че е избрала Blue Origin за доставка на двигатели модел BE-4 за своята ракета Vulcan. 

Дългосрочният договор за милиони долари ще подпомогне усилията на Blue Origin за превръщането ѝ в основен доставчик на американските военни. Компанията планира да използва същите двигатели, за да захрани своята ракета New Glenn, която все още е в процес на разработка.

Според Безос двигателят BE-4 е способен да извърши 100 последователни старта.

Първият полет на Vulcan е насрочен за 2020 г., но много индустрии очакват, че крайният срок за полета ще бъде удължен. Регулярните операции трябва да стартират преди средата на следващото десетилетие.

Дори всичко да протече по план, тестването и финалната сертификация на изстрелването на New Glenn също се очакват да бъдат забавени.

Двигателят на Blue Origin има стратегическо значение за Пентагона, тъй като американското Министерство на отбраната възнамерява да прекрати използването на руския модел RD-180 , който в момента осигурява задвижващата мощ на ракетата Atlas V.

Конкуренцията в бизнеса за изстрелване на сателити продължава да се разгорещява. Военновъздушните сили на САЩ разглеждат варианти как да инвестират стотици милиони долари в изграждането на евтин флот от ракети.

Blue Origin, United Launch, SpaceX и Отделът за иновативни системи към Northrop Gumman се борят за позицията на основен доставчик.

Blue Origin почти изцяло е финансирала изграждането на своя двигател. Джеф Безос заяви, че е инвестирал в този проект почти 1 млрд. долара от своето лично богатство.

Преговорите между стартъпа и United Launch продължават вече няколко месеца като в крайна сметка Blue Origin успя да надделее над другия конкурент Aerojet Rocketdyne Holdings Inc.

Boeing и Northrop Grumman се надпреварват за сключването на договор с Министерството на отбраната на стойност 120 млрд. долара, като се очаква Пентагона да вземе решение по този въпрос в рамките на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
vzhekoff, евалата бро! (извинявай, че не звучи по нашенски)Но както се казва: Не стреляйте по пианиста, той толкова си може :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
vzhekoff
преди 5 години
Кратък речник на журналиста:1. Ракетите не транспортират до околоземна орбита, а ИЗВЕЖДАТ на околоземна орбита2. Сателит е Спътник3. Ракетата не се захранва с двигатели, а двигателите се монтират на ракетата4. Регулярни операции на български звучи като редовни операцииИма и други , но тези са особено дразнещи.Какво налага използването на толкова чуждици ? Мислите ли, че звучите по-убедително с тях ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още