IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът повали Световния мобилен конгрес

GSMA обяви отменянето на събитието само 12 дни преди официалния старт на събитието

08:49 | 13.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

GSMA, организацията, която представлява интересите на мобилните оператори по света, обяви, че отменя тазгодишния Световен мобилен конгрес в Барселона заради опасенията, свързани с коронавируса.

“С оглед на безопасната и здравословна среда в Барселона и страната домакин, днес GSMA отмени MWC Barcelona 2020, защото глобалните опасения, свързани с епидемията на коронавируса, притесненията за пътуванията и други обстоятелства направиха невъзможно GSMA да проведе събитието”, посочва главният изпълнителен директор на GSMA Limited Джон Хофман в официално изявление, публикувано на уебсайта на събитието.

Мобилният конгрес беше отменен само 12 дни преди официалния старт на 24 февруари. Той трябваше да продължи до 27 февруари включително. По традиция в двата дни преди него трябваше да има съпътстващи събития

По думите на Хофман властите в Барселона “уважават и разбират това решение”.

Въпреки уверенията на GSMA от последните две седмици, че организацията налага строги мерки, за да ограничи разпространението на коронавируса на събитието, през последните два дни се появиха спекулации, че GSMA обмисля да отмени конгреса, тъй като рисковете за общественото здраве са прекалено големи.

Междувременно част от най-големите изложители на MWC Barcelona започнаха да се отказват от участие заради страховете от вируса. Началото даде LG, която бързо беше последвана от компании като Ericsson, Sony, Amazon, Intel, Facebook, Nokia, Viber и други. Въпреки това китайските компании ZTE, Huawei и Xiaomi обещаха да дойдат на конгреса, макар че епидемията се разрази именно в Китай.

MWC Barcelona обичайно се посещава от над 100 хил. души, 5-6% от които идват от Китай, сочат данни от сайта на GSMA.

Като превантивна мярка от GSMA бяха предвидили всички пристигащи от азиатската държава да докажат, че са прекарали двуседмична карантина на територията на Европа, за да могат да участват спокойно на конгреса. Освен това всеки от посетителите трябваше да подпише декларация, че не е имал досег с човек, болен от коронавирус. Планирани бяха и специални мерки, свързани с хигиената в конгресния център, а посетителите бяха призовани да се запасят с маски и дезинфектанти за ръце.

В часовете преди обявяването на новините за прекратяването на конгреса организаторите продължаваха да промотират събитието в социалните мрежи и да акредитират журналисти за него, което подсказва, че решението е било пряко свързано със срещата с властите в Барселона.

Отменянето на най-голямото събитие за мобилни технологии в света се случва за първи път от провеждането му в Барселона през 2006 г. Традиционно то събира представители на индустрията, на различните правителства, регулатори, мобилни оператори и лидери в индустрията. Тази година броят на изложителите трябваше да е около 2800.

“Мислите ни в този момент са с всички засегнати в Китай и по целия свят”, коментира още Хофман в изявлението си.

Не е ясно дали GSMA дължи някакви неустойки на компаниите на този етап, или всичко ще бъде поето от застраховката на събитието. Въпреки неприятното развитие през 2020 г. от GSMA обещават, че ще продължат да работят с властите в града, така че конгресът да се състои през 2021 г. и занапред.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още