IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкурентите на Uber полагат все по-големи усилия, за да пробият в Европа

Скорошните проблеми на Uber дават надежда на по-малките играчи на пазара

17:18 | 08.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Конкурентите на Uber Technologies се впускат в битка за доминация на пазара на услуги за споделено пътуване в Европа. Местните стартъпи набират финансиране, а глобалните играчи засилват контактите си с местните регулатори, пише Bloomberg.

Taxify се опитва да набере 50 млн. долара през първото тримесечие, за да финансира плановете си за експанзия, твърди източник, запознат с въпроса. Ходът идва, след като базираният в Естония стартъп разкри през октомври, че е бил подкрепен от китайския гигант Didi Chuxing.

Mytaxi – приложение за извикване на такси, подкрепено от Daimler, също се опитва да увеличи броя на градовете, в които оперира на територията на Европа, включително няколко нови града във Великобритания, коментира генералният ѝ мениджър Анди Бати.

Интересът към Лондон, най-печелившия европейски пазар, се увеличи и от доставчици на подобни услуги извън Европа. В края на октомври Арън Сарин, член на борда на Ola и бивш главен изпълнителен директор на Vodafone, както и основателят на Ola Бавиш Агарвал се срещнаха с Майкъл Хурвиц, директор транспортни иновации в регулатора Transport for London. Срещата е имала за цел обсъждане на развитието на индустрията в Лондон и Индия.

Между ноември 2016 и ноември 2017 г. директори на най-големия американски конкурент на Uber – Lyft, неколкократно се срещнаха с лондонския регулатор. Последното обсъждане е било чрез телефонно обаждане между управляващия директор на Transport for London Леон Дениълс и ръководителя на глобалните политики на Lyft Майк Масерман, които са обсъдили транспортната стратегия на кмета на Лондон. Въпреки че и двете страни не разкриват какво точно са говорили, такива срещи и разговори обикновено проправят пътя към правенето на бизнес в британската столица.

"Редовно говорим с компании по целия свят за иновациите, които могат да подобрят транспорта в Лондон“, коментира Хурвиц.

Говорител на Lyft е отказал да коментира. От Ola не са отговорили на запитването за коментар.

До голяма степен възможностите се откриха след скорошния конфликт на Uber с местните регулатори. През декември Върховният съд на ЕС постанови, че Uber трябва да бъде регулирана като транспортна услуга. Това се оказа удар по опитите на компанията да избягва правилата, с които се съобразяват таксиметровите фирми, както и с изискванията за лицензиране. Освен това Uber обжалва изненадващото решение на Transport for London от септември да не поднови лиценза ѝ в града във връзка с опасения за сигурността и за нарушаване на регулациите. Изслушването в съда ще се случи или през април, или през юни. Uber се надява, че може да постигне споразумение с регулатора, допълва източник, запознат с въпроса.

Говорител на Uber е отказал коментар.

Скорошното решение на съда намалява разликите между компании като Uber и Taxify, които разчитат все по-големия брой работещи на свободна практика шофьори.

Taxify се концентрира върху това да спечели шофьорите. Основателят и главен изпълнителен директор на фирмата обяви, че основната задача на компанията за 2018 г. е да се отнася по-добре с шофьорите си. По думите му стартъпът си поставя за цел да генерира 1 млрд. долара приходи тази година.

Други конкуренти търсят възможности за сливания и придобивания. Няколко дни преди Коледа Daimler – германският производител на Mercedes – придоби мажоритарен дял във френската фирма Chauffeur Prive. Daimler вече притежава Mytaxi и Car2Go.

Въпреки случващото се напоследък конкурентите на Uber трябва да извървят дълъг път. Gett оперира в около 100 града, включително Ню Йорк, Лондон и Москва. Taxify работи в 19 държави, докато Mytaxi е активна в Германия и Великобритания.

За сравнение, Uber е активна на почти всички места в Европа и е доминиращ играч в Лондон и Париж. Taxify все още очаква одобрение за опериране в британската столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още