IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой грабна наградите на EIT за иновации?

Европейски стартъпи се бориха за финансова подкрепа за развитие на своите предприемачески идеи

15:00 | 16.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EIT</em></p>

Снимка: EIT

Европейският институт за иновации и технологии (EIT), независим орган на Европейския съюз, обяви снощи кои са компаниите, печелещи финансова подкрепа и награда за иновации. Международно жури избра кои от 19-те номинирани да си тръгне с награда от Будапеща, където се състоя церемонията. Ето и кои са наградените стартъпи в петте основни категории: 

EIT Change Award

20 хил. евро и първа награда в категорията за проекти, носещи промяна, бяха присъдени на германската компания LeafTech, подкрепена от Klimate-KIC (една от общностите на EIT, ангажирана с намиране на решения за справяне с климатичните промени). LeafTech е стартъп, създаващ дигитални двойници на сгради, при които се отчитат всякакви фактори за влияние върху тях. Данните, които се събират, се обединяват, за да се генерира мрежа от виртуални сензори. Те пък могат да се използват за измервания на различни параметри в реално време, като енергиен баланс и интензитет на осветлението. 

EIT Innovators Award

Наградата за иноватор отиде при френската компания Diabeloop, стояща зад системата BDLG1. Целта на фирмата е да автоматизира процесите, свързани със следенето и третирането на диабет тип 1. Стартъпът за медицински технологии залага на система, която използва машинно самообучение и възможност за автоматично следене на ключови здравни параметри на хората, страдащи от диабет. Този приз се дава на организации, създаващи продукти и услуги с голямо влияние. Diabeloop се сдоби с чек в размер на 50 хил. евро, с които да доразвие продукта си. 

EIT Venture Award

В категорията, отличаваща успешни стартъпи и организации, които имат възможност да достигнат значителен мащаб, награда получи CorPower Ocean. Компанията е базирана в Швеция и получи финансова подкрепа в размер на 50 хил. евро. С тези средства тя планира да развие своя проект - да предлага специален преобразувател на енергията на морските вълни в електроенергия. Вълновите преобразуватели са прикрепени към морското дъно и работят в резонанс с морските вълни, като генерират пет пъти повече енергия на тон в сравнения с досегашните постижения в областта. 

EIT Woman Award

Европейският институт за иновации и технологии връчи и награда за жена предприемач, която беше присъдена на португалката Сара Гимараеш - млад агроном, която заедно със свой колега създава компанията Trigger Systems. Гимараеш прие чек за 20 хил. евро за своята платформа, позволяваща дистанционно управление на различни системи в земеделието, включително за напояване. Системата използва свои модели на работа и въз основа на прогнозата за времето може да взима интелигентни решения. Те пък могат да доведат до над 40% икономии на вода и да намалят както разходите за този ресурс, така и разходите за труд. 

EIT Public Award

Наградата на публиката беше присъдена на испанската компания Zeleros, работеща по проект за система за транспорт от типа Hyperloop, подобна на тази, в която инвестира и Илон Мъск. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още