IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вкара в затвора бивш шеф на интернет регулатора си

Лу Уей ще бъде лишен от свобода в продължение на 14 години

16:09 | 26.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайски съд вкара в затвора бившия ръководител на интернет регулатора Лу Уей за 14 години, след като установи, че някога е приел подкупи на обща стойност близо 5 млн. долара, предава Ройтерс.

Лу Уей, един от множеството представители на властта, арестувани в рамките на антикорупционната кампания на президента Си Дзинпин, вече е изключен от Комунистическата партия, която контролира строго съдилищата.

В разгара на своята кариера Лу Уей, който е колоритен и често дързък представител на властта по китайските стандарти, беше смятан за емблематичен образ, свързван с всепроникващия контрол на интернет. Обвиненията срещу него не доведоха до промяна в политиките.

Съдът в източния град Нинбо обяви, че обвиняемият е приел присъдата и няма да обжалва.

59-годишният мъж се призна за виновен още през октомври, когато беше обвинен, че е злоупотребявал с властта си на различни правителствени длъжности в продължение на над 15 години, включително и когато е бил ръководител на Администрацията на китайското киберпространство (CAC).

Между 2002 и 2017 г. той е получил незаконни активи от държавни звена или от отделни хора. Тези активи са на стойност над 32 млн. юана (4,77 млн. долара), посочва съдът.

Лу Уей е „показал покаянието си“ и „е върнал“ по-голямата част от парите и имуществото, се допълва в съобщението.

Ройтерс не е успяла да достигне до Лу Уей в затвора, за да поиска коментар от него. Същевременно не е ясно кой е действащият му адвокат.

Лу е работил в държавната информационна агенция Xinhua, преди да стане шеф на пропагандата в Пекин, а след това да се насочи към интернет дейностите през 2013 г. Той става заместник-министър на пропагандата, след като се оттегля от интернет регулатора.

Под ръководството на Лу Уей регулаторът не е изпълнявал инструкциите на Си Дзинпин своевременно, посочва китайският антикорупционен регулатор.

Правителството блокира уебсайтовете, които смята за предизвикателство за партийното управление или за заплаха за стабилността – от чуждестранни социални мрежи до новинарски сайтове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още