IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай сложи край на специалния процес по одобрение на нови игри

Властите затягат все повече пазара на игри в страната

15:21 | 24.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Китайските регулатори са прекратили издаването на лицензи за игри чрез процеса на одобрение, твърдят хора, запознати с въпроса. По този начин властите затварят и последния официален път към най-големия пазар на игри в света, пише Bloomberg.

Лицензите вече не се предоставят чрез процес, известен като „зелен канал“, използван за тестване както на китайските, така и на чуждестранните игри, твърдят източниците, пожелали анонимност.

Механизмът за одобрение е в сила поне от август месец след решение на правителството от тази година да преструктурира начина, по който се преглеждат игрите за наличие на насилие, хазарт и чувствителни теми.

Новите рестрикции на пазара, който е на стойност 38 млрд. долара, заплашват съдбите на компании като Tencent Holdings и NetEase и носят допълнителна несигурност около дългосрочните планове на Комунистическата партия за регулация на пазара.

Предишните мерки, които засегнаха онлайн игрите, мобилните и конзолните игри, нанесоха удар на китайската фирма Bilibili, а цената на акциите на японските Capcom, Nexon и Konami Holdings се понижи. Tencent от своя страна загуби около 160 млрд. долара пазарна капитализация тази година – повече от всяка друга компания в света.

Въпреки че не е ясно защо Пекин затваря въпросния „прозорец“, правителството прави крачки за съблюдаване отблизо на индустрията във връзка с пристрастяването, проблемите с очите и други заболявания сред младите хора в страната. Някои анализатори очакваха, че това ще приключи до септември.

Книжата на Tencent успяха частично да се възстановят и записаха понижение от 2,1% днес, докато тези на Nexon отписаха 3,3% от цената си. Акциите на Capcom пък понижиха стойността си с 4,6% по време на следобедната търговия в Токио.

Преди това всички нови игри в Китай се регистрираха в Министерството на културата и бяха проверявани за чувствително съдържание. Друга агенция предоставяше лицензите за масова дистрибуция. Не е ясно как ще се промени процесът, след като Комунистическата партия завърши ревизията на промените. Държавните агенции не са отговорили веднага на запитванията за коментар, както и говорителите на Tencent.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още