IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще стане лидер в ползването на роботи в производството до 2017 г.

Роботите навлизат все повече в автомобилостроенето, но скоро ще намерят място и в други индустрии

11:37 | 08.02.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

До 2017 г. Китай ще има повече роботи, работещи в производството, отколкото всяка друга страна в света, посочват от Международната федерация по роботика (IFR).

Страната работи по автоматизацията на своите заводи за автомобили и електроника, а пазарът ѝ на роботи възлиза на 9,5 млрд. долара, или 29 млрд. долара заедно със свързания софтуер, периферни устройства и системи, предава Ройтерс.

В момента в Китай има по 30 робота на всеки 10 хил. работници, заети в производствените отрасли, в сравнение с 437 в Южна Корея, 323 в Япония, 282 в Германия и 152 в САЩ.

Същевременно надпреварата между производителите на автомобили в изграждането на заводи в Китай, както и повишаването на инфлацията, се отразяват негативно на конкурентоспособността на китайската работна сила.

“Компаниите са принудени да инвестират все повече в роботи, за да бъдат по-продуктивни и да повишават качеството”, твърди Гудрън Лиценбергер, генерален секретар на IFR. По думите ѝ тази тенденция ясно се забелязва в автомобилната индустрия, но през следващите две-три години ще се пренесе и в други индустрии.

Японските производители на роботи все още имат най-голям пазарен дял - около 60%, но китайските им конкуренти се разрастват бързо и доминират около една четвърт от пазара. По-голяма част от другите играчи на пазара идват от Европа и САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още