IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай призова САЩ да спрат "безпричнния натиск" върху Huawei

Пекин е готов да отговори на поредния удар от страна на Вашингтон

09:26 | 17.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Министерството на външните работи на Китай заяви, че Съединените щати трябва да спрат „безпричинния натиск“ върху китайски компании като Huawei, а китайски вестник писа, че правителството е готово да отвърне на удара на Вашингтон, предава Ройтерс.

В петък администрацията на президента Доналд Тръмп направи постъпки към блокиране на глобалните доставки на чипове към Huawei Technologies, която постави в черния си икономически списък. Това разпали още повече страховете от отмъщение от страна на Китай и за удар върху цените на акциите на американските производители на чипове.

Китай твърдо ще защитава законните права на своите компании, заяви външното министерство в отговор на въпрос на Ройтерс дали Пекин ще предприеме ответни мерки срещу САЩ.

Китайският вестник Global Times цитира източник, близък до китайското правителство, който твърди, че Пекин подготвя серия от контрамерки срещу Съединените щати, включително поставянето на американски компании в списъка на „ненадеждните предприятия“ и налагането на рестрикции на гиганти от САЩ, като Apple, Cisco Systems и Qualcomm.

Вестникът, издаван от официалното издание на управляващата Комунистическа парти в Китай, посочва, че източникът е споменал и спирането на покупката на самолети от Boeing.

“Китай ще вземе силни мерки за противодействие, за да защити собствените си законни права“, ако Съединените щати продължат с изпълнението на плана си за промяна на регулацията и наложат забрана на големите доставчици на чипове, включително на базираната в Тайван TSMC, да продават чипове на Huawei, посочва източникът на Global Times.

Търканията между двете най-големи икономики в света се засилиха в последните седмици, а властите в двете страни предполагат, че трудно постигнатата сделка след 18-месечната търговска война може да бъде изоставена месеци след подписването ѝ през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Всички китайски компании крадат от посочените ... Apple, Cisco Systems и Qualcomm и други .... Просто да спрат да го правят и да си плащат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още